RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SKUFFET: SVs stortingsrepresentant Karin Andersen mener regjeringen er alt for tafatte etter flyktningkatastrofen i Middelhavet.
SKUFFET: SVs stortingsrepresentant Karin Andersen mener regjeringen er alt for tafatte etter flyktningkatastrofen i Middelhavet. Foto: Kjetil Brorson Dahl (Østlendingen)

SV-topp om regjeringen: - Sannheten må dyttes langt ned i halsen på dem

Sist oppdatert:
Karin Andersen tar et kraftig oppgjør med regjeringen.

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen mener regjeringen har sviktet totalt etter flyktningkatastrofen i Middelhavet.

- Jeg er ikke mye imponert over den handlekraften de har vist. Dette handler om å berge liv, sier Andersen til Nettavisen. 

Det regjeringen vil bidra med, er å sende et sivilt skip til Middelhavet senest 1. august, i tillegg til å bevilge 50 millioner kroner til innsats for flyktninger i transittland.

Les også: - Du lar ikke noen dø foran øynene dine

- Har vært forferdelig tafatt
Andersen mener regjeringen handler alt for sent.

- Jeg synes dette har vært forferdelig tafatt. Her kunne man selv ha tatt initiativ og tilbudt båter. Rederiforbundet har sagt at de har båter, og jeg tror både EU og Italia hadde sett muligheter for å ta imot hjelp før. Det er en katastrofe og folk som drukner nå, så det nytter ikke å holde på med denne typen sendrektig saksbehandling, sier hun, og legger kraftfullt til:

- De må liksom dras etter hårene, og sannheten må dyttes langt ned i halsen på dem for at de skal reagerer på dette, hevder Andersen.

Da statsminister og Høyre-leder Erna Solberg møtte pressen tirsdag, fortalte hun at 1. august er en dato som er valgt av EU.

- Det skal innpasses i den strukturen de har. Hvis det er behov og ønske, kan vi stille tidligere, sa Solberg.

Men denne forklaringen er ikke tilstrekkelig for verken Andersen eller Ap-leder Jonas Gahr Støre, som nå også krever flere svar fra Solberg.

Onsdag ettermiddag meldte imidlertid regjeringen at de framskynder det norske bidraget til Middelhavet og vil sende et skip så fort som mulig.

Les også: - Norsk skip kan sendes før 1. august
Les også: På 15 år har 22.000 flyktninger mistet livet i forsøket på å nå Europa

- Høyre har abdisert
SV-representanten sier hun er overrasket over at Høyre ikke gjør mer.

- Jeg er ikke overrasket over Fremskrittspartiet, fordi de har aldri brydd seg om katastrofer. Men jeg er veldig overrasket over Høyre, fordi Høyre har jo hatt en veldig lang humanitær tradisjon på å berge liv i katastrofer, sier Andersen.

Hun mener Høyre rett og slett har sittet helt stille.

- Her har de sittet og sett på. Vi har tatt det opp med dem flere ganger uten at det har vært mulig å spore et eneste tegn til initiativ fra norsk side. Jeg etterlyser det humanitære Høyre som eksisterte før, sier hun.

Andersen hevder Høyre har overlatt både flyktningpolitikken og norges reaksjon på denne typen katastrofer, til Fremskrittspartiet.

- De har liksom abdisert her. Sånn kan det ikke fortsette, påpeker hun.

Les også: Chris og Regina bruker 3,5 millioner kroner hver måned på å redde båtflyktninger

- Var ganske fortvilet
Andersen viser til at SV flere ganger i fjor tok opp problemet, og før jul fremmet partiet forslag om at Norge må ta initiativ til en redningsoperasjon.

Bakgrunnen var at Italia avsluttet sin operasjon i Middelhavet, Mare Nostrum, og operasjonen ble erstattet med en ren grensekontrolloperasjon.

- Det ble verre og verre i både Syria, Nord-Nigeria og andre land, så det sier seg selv at denne katastrofen vil øke. Vi var veldig fortvilet fordi vi ikke fikk noe respons fra de andre partiene på Stortinget eller regjeringen, fordi de virket som om man skulle vente og se, sier hun.

Hun vektlegger at Rederiforbundet har vært på regjeringen lenge, og har sagt at de kan stille med båter på få dager.

- De har jo varslet oss om at det skjer, og bedt om at Norge må gjøre mer. Men det ser ikke ut til å ha gitt inntrykk, sier Andersen.

FÅR KRITIKK: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg skal neste uke redegjøre for Stortinget om flyktningkatastrofen. Nå får hun krass kritikk fra SVs stortingsrepresentant Karin Andersen.


- Må få ut fingeren

- Tror du på Solberg når hun nå sier at hun er sterkt berørt av det som skjer?

- Jeg håper selvfølgelig at det er ektefølt, men da må de se til få ut fingeren og få gjort noe. Selvfølgelig kan ikke Norge hjelpe alle, men vi kan hjelpe flere, sier Andersen.

Hun sier samtidig at hun ikke er særlig imponert verken av Solbergs håndtering av denne saken, og asylbarnsaken.

- Jeg synes Erna Solberg har vært en veldig fraværende og svak leder, og tydeligvis at hun lar det skure til det er helt krise. Det synes jeg ikke er noen god egenskap. De må ikke bli så opptatt av sine egne saker at man ser på at folk drukner. Da må man være villige til å kaste seg rundt og handle, sier hun. 

Les også: Kadra Yusuf raser mot ytringer om flyktningsituasjonen

- Storsatsing på bordet
Andersen mener Norge også med større frimodighet må si til andre land at de bør bidra mer, og at Norge bør gå foran.

- Hvis regjeringen mener det er viktig å hjelpe folk i nærheten av der de er, så må de også legge en storsatsing på bordet, sier SV-politikeren.

Onsdag ble det også kjent at statsminister Erna Solberg i neste uke skal redegjøre for Stortinget om situasjonen i Middelhavet. 

Onsdag ettermiddag vil også de parlamentariske lederne på Stortinget møtes på Ap-leder Jonas Gahre Støres kontor for å drøfte flyktningkatastrofen og kvoteflyktninger fra Syria.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere