*Nettavisen* Nyheter.

SV-topper vil forby bensinbiler

SV blankpusser miljøprofilen før landsmøtet.

21.03.09 17:07

Miljøvernminister Erik Solheim og SVs miljøpolitiske talskvinne på Stortinget, Inga Marte Thorkildsen, har lagt ut på en misjonsreise før partiets landsmøte i Bergen torsdag. Budskapet er at det er for mye prat og for lite handling i miljøsaker. Solheim vil forby bensinbiler, og Thorkildsen vil ha økt satsing på tog. Og på SVs landsmøte blir det grønn profil fra start til mål. Deltakerne kommer med tog eller kjøper seg klimakvoter for å fly. Og under landsmøtet serveres det økologisk mat, øl og vin.

- Ønsker forandring
- Vi er nødt til å få til en omstilling i Norge. Vi ønsker å spre en optimisme og vise at det går an å få til en forandring, samtidig som man tjener penger og lever det gode liv, men innenfor de rammene klimaet setter, sier Inga Marte Thorkildsen på telefon til Nettavisen.

Solheim vil forby bensinbiler
Utspillet som så langt har skapt de største overskriftene kom fra miljøvernministeren selv. Han vil forby bensinbiler slik at alle som fra 2015 vil kjøpe ny bil må velge elbiler eller hybridbil. For å få det til vil han legge på avgiftene på bensindrevne biler.

- Når elbiler er produsert for massebruk, og vi har et system av ladestasjoner, kan forbud bli aktuelt, sier Solheim til Dagbladet.

Besøkte klimafylket
En av stoppene på SV-toppenes turen var Arendal i Aust-Agder. Fylkeskommunen har bestemt seg for å bli Norges første klimanøytrale fylkeskommune innen utgangen av 2012 og vil garantert få skryt på SVs landsmøte i Bergen. I fylket er det allerede etablert et nettverk av virksomheter og bedrifter som vil utvikle varer og tjenesten for framtidas lavutslippssamfunn. Den siste som har hengt seg på er Nettbuss Sør, som vil bli landets mest klimavennlige busselskap, ifølge agderposten.no.

Inga Marte Thorkildsen mener Arendal er et eksempel til etterfølgelse for andre byer.

- Dette vil bringe Aust-Agder i front klimamessig, og det er lurt av dem å være tidlig ute, mener Thorkildsen.

Hun trekker fram at Arendal vil ta 90 prosent av kuttene i egen kommune. SV vil at Norge følger det samme sporet på veien mot klimanøytralitet.

- Det blir for enkelt å kjøpe seg fri. Et land som Norge må føre an og ta størstedelen av klimakuttene hjemme, sier Thorkildsen.

Vil ikke stille oljeultimatum
Den store miljøkampen i neste stortingsperiode kan bli spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. SV er blant motstanderne, men har ikke stilt noe ultimatum overfor regjeringspartner Ap.

- Jeg kan ikke i mine villeste fantasier se for meg at SV vil sitte i en regjering som vil gå inn for oljeboring i disse områdene, men å stille dette som et ultimatum for et regjeringssamarbeid vil jeg ikke gjøre. I stedet må SV jobbe for å få til en bred folkelig mobilisering rundt dette spørsmålet og få overbevist de andre partiene, sier Thorkildsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.