*Nettavisen* Nyheter.

SV vil bremse oljen

Foto: Natasja Nørgaard

– Oljen gjør oss til klimabanditter, mener SV. Nå vil partiet dempe oljevirksomheten slik at det blir rom for å satse på fornybar energi.

– I dag blir vi satt sjakk matt av oljeindustrien og økonomene i Finansdepartementet. Derfor må strategien til SV være å komme tidligere inn i prosessene, sier SVs Inga Marte Thorkildsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Som partiets miljøpolitiske talskvinne sto hun sentralt i seminaret som SV mandag arrangerte på Stortinget. Her ble det stilt spørsmål om hvorfor miljøhensyn taper mot dagens oljeforvaltning.

– Vi må unngå å havne i en situasjon der vi med rette framstår som klimabanditter, sier Thorkildsen.

Fisk og klima
SVs talskvinne mener at det brede klimaforliket som nylig ble inngått på Stortinget må få store følger for norsk oljepolitikk.

– Som ansvarlige politikere har vi et stort ansvar for våre fiskeriressurser, spesielt i Barentshavet og utenfor Lofoten. Vi ser at situasjonen blir mer og mer tilspisset mellom oljeindustrien og miljøinteressene. Et varmere klima fører til at fisken i større grad trekker nordover til Barentshavet. Fiskarlaget er bekymret, sier Thorkildsen.

SVs miljøpolitiske talskvinne på Stortinget mener sist, men ikke minst, at det er viktig å vri ressursbruken fra fossil til forbybar energi.

– Nå investerer oljeindustrien rundt 70 milliarder kroner årlig. Dette er investeringer som binder ressurser og kompetanse for mange tiår fram i tiden, mens offentlig sektor på landjorda må holde igjen for ikke å presse renta unødig opp, sier hun.

Bundet til masta
– Vi trenger de beste folkene våre til å utvikle ny forbybar energi, sier Thorkildsen og viser til at det i dag er kamp om arbeidskraften.

Svaret blir derfor at oljeindustrien må gi fra seg folk for at det skal kunne bli rom for å satse på fornybar energi.

– I tillegg må vi gå inn i lovverket og prosessene for å se hvordan vi kan unngå å bli bundet til masta. Det må utredes klare alternativer som vi kan ta stilling til før det er for sent. I dag er det helt uholdbart. Jeg trodde at vi var folkevalgte for å kunne ha en rolle å spille, men vi har i realiteten små muligheter til å sette ned foten, sier Thorkildsen.

Ser muligheter
Hun vil ha en miljøkamp i alle departementene på et tidligst mulig tidspunkt.

– Det bekymrer meg at Olje- og energidepartementet ikke har miljøeksperter, men stort sett bare består av geologer, økonomer og jurister. Miljøhensyn må komme inn i maktspillet før politikken i realiteten er avgjort. Men nå ser jeg at det åpner seg et vindu med muligheter, sier Thorkildsen og peker på at kostnadene er i ferd med å ta overhånd samtidig som oljetoppen er nådd på norsk sokkel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.