RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV vil endre våpenreglene i politiet


SV vil endre våpenreglene.
SV vil endre våpenreglene. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
SV vil sette en maksgrense på ett år for midlertidig bevæpning av politiet. Forslaget vil bli fremmet når Stortinget trer sammen etter ferien.

Oslo (NTB-Mats Rønning): - Min terskel for å fremme forslag i Stortinget om et sikkerhetsspørsmål er høy, men jeg mener det er nødvendig nå. Det er ikke akseptabelt at vi sklir over i en slags varig midlertidig bevæpning, uten at Stortinget har behandlet det, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell til NTB.

Politiets midlertidige adgang til å bære våpen varer til 20. august. Den første tillatelsen ble gitt i november i fjor og er forlenget av justisminister Anders Anundsen (Frp) flere ganger, senest i slutten av juli.

Les også: - En trygg og sikker pistol

Vil endre reglene

Solhjell frykter at den midlertidige bevæpningen glir over i en permanent ordning, noe det ikke er flertall for på Stortinget. Etter grundige overveielser velger partiet nå å fremme et representantforslag som vil innebære en ny våpeninstruks for politiet.

Bård Vegar Solhjell (SV).

- Vi vil innføre en begrensning på varigheten av midlertidig bevæpning, sier Solhjell.

Partiet mener tillatelsen ikke bør kunne overstige ett år uten et vedtak i Stortinget. I tillegg ber SV regjeringen finne ut om politiet har relevant og god nok trening og sørge for at vådeskudd og andre episoder følges opp og rapporteres.

Les også: Mener våpenhåndteringen ikke er sikker

- Jeg tror ikke den midlertidige bevæpningen gjør oss tryggere. Det kommer godt begrunnet kritikk mot den fra mange hold, uten at den besvares overbevisende, sier Solhjell.

Mood kritisk

Generalløytnant Robert Mood er blant dem som har uttalt seg kritisk til tanken om bevæpning av politiet.

- Det er bred enighet blant partiene på Stortinget om at det skal finnes en tilgang til midlertidig bevæpning av politiet i spesielt kritiske situasjoner, men det er også bred enighet om å si nei til generell bevæpning, sier Solhjell.

Les også: - Hvorfor var våpenet usikret?

Da den midlertidige bevæpningen ble forlenget 29. juli, la justisminister Anders Anundsen (Frp) vekt på trusselvurderingene fra Politiets sikkerhetstjeneste og det han beskrev som en klar anbefaling fra Politidirektoratet.

- Jeg er opptatt av at politiets tiltak i den vanskelige situasjonen vi er i, skal være tilfredsstillende og sikre borgerne og politiet best mulig mot terrorangrep, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere