RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TANNHELSE: Landsmøtet til SV vedtok søndag at tannhelsereform skal være et av partiets viktigste krav ved stortingsvalget i 2017.
TANNHELSE: Landsmøtet til SV vedtok søndag at tannhelsereform skal være et av partiets viktigste krav ved stortingsvalget i 2017. Foto: Frank May (NTB scanpix)

SV vil gjøre det gratis hos tannlegen

Sist oppdatert:
- All nødvendig tannhelsehjelp må dekkes av folketrygden på lik linje med annen helsehjelp, mener SV.

Landsmøtet vedtok søndag at tannhelsereform skal være et av partiets viktigste krav ved stortingsvalget i 2017.

– Vi må regne med at flere hundre tusen ikke får den tannbehandlingen de har behov for, fordi det er for kostbart. Og det er selvsagt de med dårligst økonomi som rammes. Tannhelse er klassepolitikk, heter det i uttalelsen.

Les også: Slik får du staten til å ta tannlegeregningen din


- Den enkeltes lommebok avgjør

At mange under 30 år dropper tannlegen, er bekymringsfullt:

- For voksne er tannhelse i all hovedsak overlatt til den enkeltes lommebok. Det er dyrt - og det blir stadig dyrere. Selv den enkleste tannbehandling koster det mangedobbelte av egenandelen for et fastlegebesøk. Hvis du mister tenner og trenger implantater, koster det titusener per tann, argumenterer partiet. 

Du finner mer bakgrunnsmateriale her.

Stort skille mellom øst og vest

Det er Oslo SV som står bak forslaget, og mener det nettopp er på helsefeltet vi ser noen av de tydeligste klasseskillene.

De viser til følgende statistikk:

«Blant fem-åringer i Oslo er det i gjennomsnitt 71 prosent som har null hull. I de tre bydelene i ytre vest er det 90 prosent som har null hull ved 5-årsalderen. I bydelene i indre øst går prosentandelen helt ned til 53 prosent.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere