*Nettavisen* Nyheter.

SV vil tekkes næringslivet

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): SV lover lettelser for næringslivet i sitt alternative statsbudsjett med redusert arbeidsgiveravgift og uendret moms. Men miljøavgiftene vil øke og de rike må skatte mer.

10.11.04 14:52

SV gir og tar i form av skatter og avgifter for næringslivet i sitt alternative budsjett. Bensin blir dyrere, CO2-avgift og el-avgift øker og skatten på aksjeutbytte øker med SVs opplegg.

Samtidig vil partiet redusere arbeidsgiveravgiften og beholde merverdiavgiften på 24 prosent.

De som tjener under 381.000 kroner får lavere skatt, mens de rike får et økt skattetrykk. De med inntekter over 590.000 kroner vil få en kraftig skatteskjerpelse.

Miljø og skole hovedsatsing
SV-leder Kristin Halvorsen og nestleder Øystein Djupedal presenterte onsdag partiets alternative statsbudsjett for 2005 som et valgmanifest. Miljø og skole er blant SVs kjepphester.

- Dette forslaget peker ut en retning for de målsettingene vi setter oss for de neste fire år, sa Kristin Halvorsen.

Det totale skattetrykket vil øke dersom SV får makt, men onsdag ville partiet også profilere seg som et næringsvennlig parti:

- Totalt sett foreslår vi lettelser for næringslivet, sa Øystein Djupedal og trakk blant annet fram bedre avskrivningsregler.

Ikke snakket med Ap
Halvorsen innledet pressekonferansen med å snakke om samtalene SV har hatt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om et mulig regjeringssamarbeid etter valget i 2005, men sa at partiet ikke har luftet sine budsjettvalg med mulige regjeringspartnere.

- Nei, vi har ikke samordnet dette. På mange områder går prioriteringene våre samme vei, mens det for eksempel på miljøområdet er forskjeller, sa Halvorsen.

Uenige om gasskraft
Spørsmålet om å godta gasskraftverk uten CO2-rensing er ett tema der SV og Arbeiderpartiet står langt fra hverandre:

- Her er vel vi like steile på vårt nei som Arbeiderpartiet er på sitt standpunkt, sa Halvorsen, som ikke ville spå hvor dette eventuelt ender, men sa at det nødvendigvis måtte bli kompromisser.

- Jeg går ikke på punkt etter punkt og stiller ultimate krav. Da ville vi bare somlet oss bort, sa SV-lederen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.