RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV vil tvangssjekke alle jenter

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
SVs helsepolitiske talskvinne vil ha tvungen underlivssjekk av alle jenter for å hindre overgrep og fjerne tabuer.

Regjeringen skal fredag legge fram strakstiltak mot omskjæring. Et av forslagene for hindre at jenter blir kjønnslemlestet, er å innføre en obligatorisk underlivssjekk for jenter i risikogruppen. Men stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen (SV) mener at det ikke bare er jenter i risikogruppen for omskjæring skal gjennom en obligatorisk underlivssjekk, skriver Dagbladet.

- Jeg velger å se en underlivssjekk i et større perspektiv. Det er egentlig litt dumt at dette spørsmålet kommer opp bare når det er snakk om omskjæring. Det er også mange etniske norske jenter som blir utsatt for seksuelle overgrep, sier hun.

Hva mener du? Du kan disktuere saken nederst i artikkelen!

Thorkildsen, som sitter i helse- og omsorgskomiteen, mener at mange kvinner har problemer med sitt eget underliv, fordi underliv er tabubelagt.

- Jenter er sultefôret på informasjon om noe av det mest sentrale i kroppen. Det er jo helt absurd. Vi har ikke et normalt forhold til vårt eget underliv, sier hun.

Oslo vil sjekke
Byrådet i Oslo vil avdekke omskjæring gjennom obligatoriske kontroller allerede til høsten. Sosialbyråd Sylvi Listhaug (Frp) varslet torsdag at hun vil be helsepersonell forberede underlivsundersøkelser av jenter fra risikoland fra høsten av.

Lederen av Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Hhuitfeldt, vil på sin side at somaliske familier og andre fra risikoland skal skrive under på i en kontrakt om at jenetne ikke skal kjønnslemlestes. Kontrakten skal følges opp med underlivsundersøkelser.

Minst 185 norsk-somaliske jenter skal være er omskåret og kjønnslemlestet de siste tre årene, ifølge NRK.

Les også:- 1000 somaliere vil flytte fra Norge hvis det blir tvangssjekk

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere