*Nettavisen* Nyheter.

Sverige vil øve jagerfly med Norge

Slik skal den svenske regjeringen gjøre Norges valg av jagerfly enklere.

23.09.08 09:02

Dersom Norge kjøper svenskenes JAS Gripen-fly gir det muligheter for å dele utdannings- og øvelseskostnader. Det sier Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors til Sveriges Radio. Den svenske regjeringen åpner for å anskaffe flere enn de 100 flyene de selv har planlagt å kjøpe dersom Norge velger Jas Gripen, og svenskene vil i så fall ha den nyeste og mest moderne JAS Gripen-modellen som fortsatt bare finnes som en demonstrasjonsmodell. Dette går fram av den svenske regjeringens budsjett.

- Dele utgiftene
Tolgfors sier Norge og Sverige får mulighet til å dele utviklingskostnader om Norge velger den nyeste JAS-modellen. Han nevner ting som utdanning og øvelser, men også logistikk.

- Vi ser flere tiår fram i tid, kanskje 30-40 år, siden vi vil at Gripen skal være sterkt og konkurransedyktig, sier Tolgfors til Sveriges Radio.

Må snart velge
Utspillet kommer kort tid før den norske regjeringen skal ta sin beslutning om hvilket kampfly som skal erstatte dagens flåte av F-16. Valget står mellom amerikanske Joint Strike Fighter (F-35 Lightening II) og svenske JAS-39 Gripen E/F.

Norge fikk i våres tilbud om å kjøpe 48 nye og mer avanserte JAS Gripen-fly. Samtidig ble det lovet at Sverige - hvis Norge slår til - skulle anskaffe den samme flytypen.

Vil også ha ny modell
Nylig besluttet den svenske Riksdagen å gå til anskaffelse av 100 JAS-fly av samme modell som det svenske flyvåpenet allerede har. Men ifølge statsbudsjettet er det nå snakk om å anskaffe minst åtte nye fly av den nye E/F-modellen.

- Norge og Norges behov
Men kritikerne mener den svenske regjeringen bør være mindre opptatt av at Norge velger svenske jagerfly og skjele mer til hva som er Sveriges behov:

- Det er ikke det svenske forsvarets behov som ligger til grunn for en slik anskaffelse, men det har med Norge og Norges behov å gjøre, sier Annika Nordgren Christensen fra Miljöpartiet.

Haakon Lie vil ha svenske fly
I Norge går jagerflydebatten videre fram mot regjeringens valg senere i høst. Mandag benyttet Ap-nestor Haakon Lie sin 103-årsdag til å gi Jens Stoltenberg råd på veien:

- Jeg har forstått at det amerikanske flyene på mange områder er det svenske flyet overlegent. Det er et fly for angrep, et fly som kan gjemme seg for radarer og som kan utbombardere flybaser. Men er det dette flyet vi skal ha? Det vi trenger er etter min mening et fly til forsvar av Norge, sa Lie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.