*Nettavisen* Nyheter.

Sverigedemokraterna til himmels på ny måling

Partileder for Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson omgitt av politi og sikkerhetsfolk under sitt besøk i Norge i sommer. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Nesten 1 av 5 sier de vil stemme på dem ved valget.

06.12.14 17:01

Sverigedemokraterna får støtte av hele 17,7 av velgerne – opp nesten 5 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet – i en ny måling.

Partiene i den borgerlige alliansen får til sammen 38 prosent, mens statsminister Stefan Löfvens Socialdemokraterna får 29,6 prosent i målingen utført av YouGov for avisen Metro.

Löfvens regjeringspartner Miljöpartiet får 6,9 prosent, mens støttepartiet Vänsterpartiet får 4,7 prosent. Feministisk initiativ får en oppslutning på 2,5 prosent.

Målingen ble gjennomført blant 1.010 stemmeberettigede 4. og 5. desember. Sverigedemokraterna (SD) stemte onsdag ned den rødgrønne regjeringens budsjettforslag og sørget for regjeringskrise. Löfven har satt 22. mars som dato for nyvalg.

Les også: - Den dumsnille svenske innvandringspolitikken kan få konsekvenser for Norge

- Nyfascistisk
Sverigedemokraterna er i disse dager utsatt for hardt kritikk fra statsminister Stefan Löfven.

Denne helgen brøt han med strategien om å ignorere partiet, og kalte det nyfascistisk.

- Jeg kommer aldri til å opptre på en slik måte at et nyfascistisk ensaksparti, som verken respekterer menneskers ulikhet eller Sveriges demokratiske institusjoner, får makt over landets utvikling, skriver Löfven i et debattinnlegg i Dagens Nyheter.

Partisekretær i SD Björn Söder reagerer kraftig på de sterke ordene fra Löfven og krever en unnskyldning både til partiet og dets velgere.

– Selvfølgelig respekterer vi alle menneskers likeverd, så det er rent tøv, sier Söder til nyhetsbyrået TT lørdag.

Les om Sverigedemokraternas innvandringspolitikk her.

Finansministeren også hardt ut
Löfvens partikollega og finansminister Magdalena Andersson karakteriserte fredag også Sverigedemokraterna som et nyfascistisk parti. Söder mener anklagene vitner om at Socialdemokraterna er desperate. Han tror utspillet bare gagner partiet.

Statsviter Peter Esaiasson sier politiske partier vanligvis møter motstandere som SD med tre ulike strategier: konfrontasjon, taushet eller tilpasning. I Sverige har taushet vært hovedregelen, men nå ser det ut som om Socialdemokraterna, med statsminister Löfven i spissen, har byttet spor.

– Det man nå gjør, når man kaller dem et nyfascistisk parti, er konfrontasjon, sier Esaiasson, som er professor ved Göteborgs universitet, til TT.


I innlegget forklarer den svenske statsministeren hvorfor han valgte å skrive ut nyvalg etter at regjeringens budsjett ble nedstemt i Riksdagen. Han vil gi velgerne mulighet til å ta stilling til en helt ny politisk situasjon. At de borgerlige partiene sa nei til å forhandle om et budsjettsamarbeid med de rødgrønne, og på den måten lot Sverigedemokratene få diktere, stiller Löfven seg undrende til.

– De fire borgerlige partiene holder verken løftet om å la den største blokken styre, eller løftet til velgerne om at de ikke ville gi Sverigedemokraterna avgjørende innflytelse, mener han. (©NTB)Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag