RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sviktet på sin siste dag

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
Sist oppdatert:
På sin aller siste dag på Stortingets talestol gikk Anita Apelthun Sæle (KrF) imot sin egen parlamentariske leder.

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): - Jeg gir ikke Frp skylden, svarte hun da Per Sandberg (Frp) spurte om hvem som har skylden for at det ble brudd i forhandlingene mellom regjeringen og Frp.

Dermed går hun imot sin egen parlamentariske leder, Einar Steensæs. Han sier i dag til Bergens Tidende at regjeringen ønsket en avtale om kommuneøkonomien og derfor forhandlet med Frp.

- Frp ville lukke boken. Det tar vi til etterretning, sier Steensnæs.

Var enige om avtale
Som saksordfører for kommuneøkonomiproposisjonen har Apelthun Sæles hatt ansvar for å forhandle fram et forlik i kommunalkomiteen på vegne av regjeringspartiene. Hun ble enig med Frp om en avtale som ville gitt kommunene inntil en milliard kroner mer i frie inntekter i 2006. Men regjeringen sa nei, og KrF-ledelsen vil ikke vedgå at det var regjeringen, og ikke Frp som ville trekke seg.

Men det vil altså Apelthun Sæle, fra Stortingets talestol.

Dette er Anita Apelthun Sæles nest siste dag i Stortinget, og hennes siste dag der hun deltar i debatt i stortingssalen. I november i fjor tapte hun stygt i kampvoteringen mot Laila Dåvøy om 2. plassen på KrFs stortingsliste for Hordaland.

Holdt på smilet
Men selv om hun har kjempet hardt for å få fortsette som stortingsrepresentant, og blitt sviktet av sitt eget parti i sin siste sak, holdt hun på sitt vante smil i debatten.

- Dette er min siste dag på Stortingets talestol, enn så lenge, spøkte hun da hun slo fast at den økonomiske situasjonen gjør at Norge klarer seg godt.

Erna Solberg foreslo i kommuneproposisjonen å øke de frie inntektene til kommunene med mellom 1,3 og 2,3 milliarder kroner. Etter to ukers forhandlinger sa Frp ja til en avtale som innebar at de frie inntektene ble satt til mellom 2,3 og 3,3 milliarder kroner.

- For stor avstand
Men Steensnæs er ikke enig i at partiet har sviktet Apelthun Sæle.

-Det skal ikke hete at vi gir Frp skylden. Det var en normal forhandlingsprosess og avstanden var for stor, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Hvor stor mye penger lå på bordet til da forhandlingene ble brutt?

- Omtrent to milliarder kroner. Jeg må bare konstantere at det ikke var tilstrekkelig.

Dyrt brudd
Nå vil sammenbruddet i forhandlingene koste regjeringen minst en milliard kroner ekstra.

Etter at saken ble drøftet i samtlige opposisjonsgrupper i går, synes det klart at det ikke blir flertall for noen alternativer. Fremskrittspartiets foreslår at de frie inntektene skal økes med 3,8 milliarder kroner. SV, Ap og Sp ønsker alle å øke bevilgningen mer enn det Frp går inn for, og ingen av partiene ønsker å støtte Frps forslag subsidiært.

Stortinget vedtar senere i dag hvor mye penger de mener at neste års regjering skal gi landets kommuner. Budsjettet blir ikke endelig vedtatt før i statsbudsjettet for 2006 neste høst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere