*Nettavisen* Nyheter.

Svindyr hatkampanje

Foto: (Scanpix)

Statsministeren og presidenten i Romania hater hverandre så intenst at landet kan gå glipp av flerfoldige milliarder.

08.03.07 21:16

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Romanias statsminister Calin Popescu Tariceanu opptrådte forrige måned på et direktesendt tv-program der en innringer beskyldte ham for både ljug og at han godtar korrupsjon. Mannen som kom med beskyldningene var ingen ringere enn landets president, ifølge Bloomberg.

NA24 - din næringslivsavis

Basescu og Tariceanu var en gang venner da de i 1994 sammen holdt en politisk kampanje. Men forholdet surnet kort etter at den nåværende regjeringen kom til makten i januar 2005. Da beskyldte presidenten statsministeren for å ville ha han med i et skattesnyteprosjekt i et selskap til en kompis av seg.

Drittslenging
- Effekten var et tap i tilliten mellom og statsministeren. Statsministeren tilbød et partnerskap mellom meg og vårt oligarki. Den typen partnerskap er uakseptabelt, sa Basescu, ifølge Bloomberg.

Siden har de slengt dritt om hverandre fra trivielle ting som å gjøre narr av den andres slips til mer alvorlige forhold som korrupsjon.

Sammen for EU
Personstriden mellom Tariceanu og president Traian Basescu, begge 55 år, truer med å splitte landets koalisjonsregjering, som har innført regler om å styrke domstolenes uavhengighet og liberalisering av landets kapitalmarkeder slik at nasjonen oppfylte vilkårene til EU-medlemskap 1. januar.

- Den eneste grunnen til at de klarte å omgås i fortiden var fordi de måtte bli medlem i EU, og Brussel dyttet dem til å gjøre forandringer. Fra og med 2. januar endret forholdet seg, sier Alina Mungiu-Pippidi, politisk analytiker, ifølge Bloomberg.

Kan tape milliarder
Kampen lederne imellom er så bitter at den ødelegger for hvordan landet skal få oppfylt ytterligere EU-krav om reduksjoner i landets korrupsjon. Korrupsjonsjegeren Transparancy International mente i fjor at Romania er det EU-landet med høyest korrupsjon. Landet fikk 3,1 i score på skala som går til ti, dermed kom landet dårligere ut enn nasjoner som Burkina Faso og Mexico.

Persondisputten mellom nasjonens politiske ledere kan føre til at skapelsen av programmer som skal støttes med så mye som 32 milliarder euro, eller 260 milliarder kroner, i EU-subsidier kan bli utsatt.

EUs finansielle støtte til de 22 millionene som bor i det tidligere kommunistlandet er nemlig avhengig av at landet får kuttet byråkratiet, fremlegger infrastrukturprosjekter og etablerer utdanningsprogram.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.