RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syria-forliket kan bli justert neste år

Sist oppdatert:
Kommunenes evne og mulighet til bosetting skal tillegges vekt.

Kommunenes evne til å bosette flyktninger vil avgjøre om Norge virkelig kommer til å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene.

Et bredt flertall på Stortinget ber fredag regjeringen om å meddele FN at Norge er rede til å motta inntil 8.000 Syria-flyktninger. Samtidig skal situasjonen evalueres neste høst, i forbindelse med statsbudsjettet for 2017.

Representantforslaget, som vil bli vedtatt mot SVs og Frps stemmer, åpner for at antallet FN-flyktninger som er ment å komme til Norge i 2017, nærmere bestemt 3.000, kan bli justert på bakgrunn av fire kriterier.

Blant disse er kommunenes evne og mulighet til å bosette flyktninger samt antallet som venter på bosetting i norske mottak. Status for asylanttilstrømmingen til Norge siden avtaleinngåelsen skal også tillegges vekt.

Først neste år

Stortingsflertallet erkjenner for øvrig at flere av overføringsflyktningene på tilleggskvoten for 2015 «reelt sett ikke vil ankomme Norge før i 2016». Forklaringen på dette er at prosessen rundt utvelgelse og uttak av flyktninger minst tar fire til seks måneder.

Forpliktelsen om å ta imot inntil 8.000 overføringsflyktninger fra FN følges av økte bevilgninger til humanitær bistand. Regjeringen foreslo opprinnelig å trappe opp bistanden til Syria og nabolandene med 250 millioner kroner til 1 milliard totalt.

Avtalepartiene legger fredag ytterligere 250 millioner kroner på bordet i 2015 og forplikter seg til samme påplussing i 2016. Det innebærer at 1,5 milliarder kroner vil bli satt av til Syria og nærområdene over neste års bistandsbudsjett.

Inndekning

Avtalen mellom Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre, KrF, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne setter også av 50 millioner kroner i ekstratilskudd til kommuner som tar imot flyktninger utover det folketallet tilsier. I tillegg økes Husbankens tilskudd til utleieboliger med 30 millioner kroner.

Totalt skal mer enn 330 millioner kroner dekkes inn over budsjettet for 2015. Det skjer hovedsakelig ved omdisponeringer innen bistandsbudsjettet, noe SV og flere organisasjoner har kritisert. Det kuttes også over andre budsjetter, blant annet i mediestøtten samt driftsstøtten til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

SV mener friske midler burde ha vært stilt til rådighet og beklager at Syria-forliket ikke ble mer ambisiøst.

– Vårt forslag om å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria burde ha fått flertall i Stortinget i dag, sa SVs Snorre Valen under debatten om revidert nasjonalbudsjett fredag.

Folkeavstemning

Regjeringspartiet Frp står som kjent utenfor Syria-forliket. Fredag behandlet Stortinget et representantforslag fra partiet om folkeavstemning om Syria-flyktninger samt 1 milliard mer i hjelp til nærområdene.

– Kostnaden ved å ta én syrisk flyktning til Norge vil kunne hjelpe 27 flyktninger i nærområdene, framholder forslagsstillerne Mazyar Keshvari og Christian Tybring-Gjedde.

De anfører at det vil koste 8 milliarder kroner over fem år å ta imot 8.000 flyktninger fra Syria, anslår at tallet vil stige til 13.600 etter familiegjenforening og påpeker følgende:

– Flyktninger fra fattige, lite utviklede og krigsherjede områder har sjelden kompetanse som det norske arbeidslivet etterspør.

Frp-representantene har for øvrig også regnet ut hva de mener de 8.000 flyktningene vil koste Norge i «samlede livsløpskostnader». Den angivelige summen er 56 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere