Tajik: - Krekar viser brudd på Frps valgløfter

FRI: Mulla Krekar løslates 25. januar.

FRI: Mulla Krekar løslates 25. januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Hadia Tajik (Ap) til angrep på Frp.

06.01.15 09:19

– Når mulla Krekar blir gående fritt i Norge samtidig som landet har en justisminister fra Frp, setter det Frps justispolitikk i et mer realistisk lys enn noen gang tidligere, sier Tajik, som er Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson, til NRK.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide mener saken legger ekstra press på Frp.

– Det er ingen tvil om at Fremskrittspartiet har lovet velgerne at de skulle ordne opp i dette hvis de kom i maktposisjon. Det er også min forventning, sier han til kanalen.

– Jobber med løsninger

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sier man har jobbet med mulige løsninger i Krekar-saken på både kort og lang sikt, men vil ikke gå inn på detaljene.

– Vi har jobbet med denne saken i lengre tid, vi har jo visst om løslatelsen. Men jeg ønsker ikke å si noe om hvor nær vi er en konklusjon, sier Kallmyr til NTB. Han vil heller ikke si om det iverksettes noen spesielle tiltak rundt 58-åringen når han løslates.

Ingen forvaring

I opposisjon ivret Fremskrittspartiet for at mulla Krekar burde settes i forvaring i påvente av utsendelse fra landet, men justisminister Anders Anundsen (Frp) sier til NRK at det ikke er mulig.

– Regjeringen har vurdert en rekke tiltak, men vi må forholde oss til menneskerettighetene. Det er ikke noe hjemmel i dagens lovverk for å sette Krekar i forvaring, sier Anundsen.

– Vurder å forlate Norge

Krekar har tidligere sagt at han ønsker å forlate Norge, men det er altså foreløpig ikke klart når det eventuelt vil skje.

Ifølge Aftenposten uttalte Krekars bror Khalid Ranjdar til det Krekar-vennlige nettstedet Dorbeen like før jul at mullaen vurderer å returnere til Kurdistan dersom han ikke blir tiltalt der.

Flere kurdiske medier har de siste ukene omtalt forhandlingene mellom de kurdiske myndighetene og Ranjdar. Krekars bror har ifølge opplysningene gjennomført flere møter med Kurdistans demokratiske parti (KDP), det største partiet i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

Kan ikke bekrefte

Opplysningene kan ikke bekreftes av mulla Krekars advokat Brynjar Meling.

– Dette er ikke noe jeg har kjennskap til. Jeg er jevnlig i kontakt med familien og regner med at de vil orientere meg om dette hvis de mener at dette er noe jeg har noe med, sier Meling.

Mulla Krekar løslates fra Kongsvinger fengsel 25. januar etter å ha sonet ferdig sin dom. Han ble i desember 2012 dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Krekar ble imidlertid frikjent for oppfordring til terror, tiltalens alvorligste punkt. (©NTB)

Forlagsmannen Vidar Kvalshaug kommenterer løslatelsen av Krekar slik på Twitter:

HTML EMBED


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.