Tirsdag skrev Nettavisen at bilbruken til miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) har eksplodert på grunn av sikkerhetstiltak.

Dette får Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik, til å reagere.

«Det gjør meg forbannet på hennes vegne at hun må endre levesettet sitt bare fordi hun er valgt til å ta et politisk ansvar for hovedstaden vår», skriver Tajik på Facebook.

Ap-toppen er også kritisk til selve saken Nettavisen skrev:

«Nettavisen kan selvsagt skrive det de vil. Men det kan jeg også. Denne saken burde handlet mindre om at miljøbyråden i Oslo kjører bil, og mer om at hatet mot henne er så voldsomt at hun ikke kan gå alene i våre gater men må kjørest for å være trygg.», skriver Tajik.

Les saken: Bilbruken til MDG-Lan har eksplodert på grunn av sikkerheten

- Gjør meg forbannet

Overfor Nettavisen utdyper Tajik sin kritikk om hvordan hun oppfatter saken:

- Artikkelen om Nguyen Bergs bilbruk får det til å fremstå som om det er et eksempel på motstrid mellom liv og lære. Men hun bruker jo ikke bil fordi det er det livet hun vil ha, men for å overleve i en hverdag med hets og trusler om vold, sier Ap-nestlederen på epost.

Bakgrunnen for Lan Marie Nguyen Bergs økte bruk av rådhusets biltjeneste, som også Nettavisen omtalte, er at hun de siste månedene har mottatt flere truende brev. Dette er nå politianmeldt.

Det kom tydelig fram i saken til Nettavisen at Berg selv helst ville vært bilbruken foruten, og at det kun var for å rette seg etter nødvendige sikkerhetstiltak.

Har du et tips til saken? Kontakt Nettavisens journalister, Jørgen Berge eller Tommy H.S. Brakstad


- Helt uakseptabelt

Tajik sier hun forstår at det er nødvendig med ekstra sikkerhetstiltak.

- Både kommentarfeltet til Nettavisen og mitt eget kommentarfelt på Facebook viser også hvorfor ekstra sikkerhetstiltak er nødvendig. Der skriver enkeltpersoner under fullt navn at «hun får som hun fortjener og knapt nok det» og at «vold kan bli nødvendig iblandt», sier hun til Nettavisen, og påpeker:

- Det vil jeg ta til motmæle mot. Nguyen Berg fortjener bedre.

- Hva tenker du om truslene som hun har mottatt?

- Det er helt uakseptabelt. Nguyen Berg utøver et politisk verv, og har flertallet i bystyret bak seg. De som er uenig med henne politisk kan stemme på noen andre, men de kan ikke true med vold, sier Tajik.

Les også: Nå vil også Høyre at politikerne betaler for egen p-plass

- Tåler kritiske spørsmål

- Berg representerer en kontroversiell politikk for mange. Hvilke tanker gjør du deg om det?

- Jeg er trygg på at hun tåler kritiske spørsmål om politikken hun fører, enten det er journalister eller vanlige velgere som spør. Det må alle politikere, med alle politiske tilhørigheter, og jeg oppfatter ikke at dét er problemet her, sier nestlederen.

- Med bakgrunn i din egen erfaring, hvilke råd vil du gi til Berg?

- Nguyen Berg trenger ikke råd fra meg, hun klarer seg utmerket. Men noen av trollene i kommentarfeltet kan trenge det: «Hei du, tell baklengs fra ti og be mor om å få en is for å kjøle deg ned i stedet for å spre hat og trusler», avslutter Tajik.


Les også: Maling-tabbe: Svidde av nesten 700.000 kroner på disse prikkene

Berg: - Ønsker å bevege meg fritt

Berg selv er som sagt tydelig på at hun helst ville vært bilbruken foruten, i saken Nettavisen skrev tirsdag.

- Mitt ønske er å kunne leve normalt og bevege meg fritt, men jeg har valgt å innrette meg etter de anbefalingene jeg har fått fra de som er eksperter på dette. Jeg tror de fleste ville gjort det samme, sa miljøbyråden til Nettavisen tirsdag.

På Facebook understreker også Tajik at Berg gjør en viktig og demokratisk forankret jobb i Oslo, på vegne av byen sin.

«... og hun gjør det med flertallet av partiene i bystyret i ryggen. Det står respekt av at hun orker, selv om hun betaler en ganske høy pris for det. Dette er et heiarop for deg, Lan!», skriver Ap-nestlederen.