Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Taper på våt sommer

Sist oppdatert:
Den klissvåte sommeren sender Statkrafts inntekter rett ned.

Den rekordvåte sommeren har vært godt nytt for strømkundene, med strømpriser langt under rekordnivåene fra fjoråret.

NA24 - din næringslivsavis

Men like godt nytt er det ikke for strømprodusentene. Kraftgiganten Statkraft melder om et fall i driftsinntektene på 18 prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor. Totalt endte inntektene på 2,9 milliarder kroner. I første halvår hadde selskapet driftsinntekter på 7,8 milliarder, en nedgang på 11 prosent.

Dårligere tider - mye penger
Også resultat før og etter skatt falt som en følge av de fallende strømprisene. Resultat før skatt endte på 655 millioner kroner, ned fra 2,5 milliarder etter andre kvartal i fjor, mens resultat etter skatt endte på 451 millioner.

Men konsernsjef Bård Mikkelsen er derimot ikke synlig nervøs for de fallende inntektene. Han styrer likevel et konsern med mye penger i omløp.

- Til tross for et kraftig fall i spotprisen og lavere produksjon oppnår konsernet et tilfredsstillende halvårsresultat. Dette skyldes i første rekke god finansiell handel på kraftbørsene i Norden og Europa og god drift, sier konsernsjefen i en melding.

Lavere spotpris
Produksjonen falt med 28 prosent i første halvår, sammenlignet med første halvår i fjor. Gjennomsnittlig spotpris falt med 15,6 øre/kWh til 20 øre/kWh, en nedgang på hele 44 prosent.

Som en følge av konsolideringen av Fjordkraft, samt økt bemanning i eksisterende virksomhet og økt lønn, steg lønnskostnadene med 135 millioner kroner. Det bidro til en økning i driftskostnadene med 442 millioner kroner til 2,8 milliarder.

Spotprisen har vært vesentlig lavere i det nordiske markedet i første halvår, påvirket av mer regn og varmere vær. Samtidig sank det totale kraftmarkedet i Norden med 2,8 prosent, 5,8 TWh lavere enn fjorårets seks første måneder. Det totale forbruket i Norge sank med 2,4 prosent sammenlignet med fjoråret.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!