- KrF er blitt et parti med store indre motsetninger og med større fordommer enn visjoner. Heller enn å forsøke å berge stumpene mener jeg derfor at Norge vil være best tjent med at fredagens landsmøte oppløser hele partiet, skriver Mork i et knusende oppgjør med sitt gamle parti.

Les saken på Dagens Næringsliv (bak betalingsmur): Hvor salig er den lille flokk?

Dagen før skjebnemøtet er stillingen 99-90 til fordel for de «blå» som vil trosse partilederens anbefaling og gå inn i den borgerlige regjeringen.

Nye galluptall viser at det kortvarige oppsvinget i oppmerksomhet om partiet ikke har ført KrF over sperregrensen. Den siste målingen gir historisk lave 3,0 prosent og bare to mandater på Stortinget.

Knut Anton Mork er en av landets mest kjente makroøkonomer. I 19 år var han sjeføkonomi i Handelsbanken, i tillegg til en lang akademisk karriere som professor og forfatter av lærebøker, blant annet på Handelshøyskolen BI og nå NTNU.

Nå tar han et knusende oppgjør med sitt gamle parti på kronikkplass i Dagens Næringsliv:

- Lettvinte påstander om at politiske motstandere har «andre verdier», «et annet menneskesyn», at de ønsker et «sorteringssamfunn» eller «et kaldere samfunn», vitner mer om mangel på rasjonelle argumenter enn om etisk engasjement, skriver Mork og minner om lignelsen i Bibelen om den selvgode fariseeren i Lukasevangeliet.

Les: Nytt forslag for å redde Hareide

Uklare kristne verdier
Hovedpoenget til professor Knut Anton Mork er at såkalte kristne verdier er så abstrakte at de ikke gir en god veiledning til hva man skal mene om konkrete, politiske saker.

Et eksempel er økonomi: - Selv om vi kan ønske vekst og velstand som kan komme alle til gode, sier kristen etikk fint lite om beste vei dit går gjennom frie markeder eller sterk statlig styring, skriver han.

Les: KrF skårer rekordlavt på måling

- Kristelig Folkeparti er i krise. Velgerflukt og indre uenighet truer med å knuse partiet. Som tidligere KrF-er håper jeg slike krefter vil lykkes.

Knut Anton Mork ledet for øvrig det såkalte Mork-utvalget, som rådet Norges Bank til ha en større aksjeandel i Oljefondet.