Tar ikke diktat fra LO

Foto: Ole Berthelsen (Nettavisen)

Rensing av gassen på Korstø tåler en utsettelse, mener LO-leder Roar Flåthen. - Vi lytter, men lar oss ikke diktere av LO, svarer miljøvernministeren.

10.04.07 15:51

FOLKETS HUS (Nettavisen): Tirsdag møtte miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) LO-leder Roar Flåthen. Etter møtet var de to enige om å ta et felles initiativ for å få næringslivet og Næringsdepartementet på banen i miljøpolitikken.

Men fortsatt står LO på at rensingen av CO2-rensingen fra det planlagte gasskraftverket på Korstø bør skje med norsk teknologi, framfor å kjøpe løsninger på verdensmarkedet.

- Vi snakker om en åtte til atten måneders forskjell på de to alternativene. Det tror jeg vil være bra for miljøet, sa Flåthen etter møtet med Bjørnøy.

- Vi har ikke noe i mot rensing på Korstø fra 2011 hvis det er mulig og bærekraftig. Men må vi vente noen måneder for å finne den beste løsningen for miljøet, synes vi det er OK, sier han.

Lykkes
I Soria Moria-erklæringen lovet de rødgrønne partiene at rensing av CO2 fra gasskraftverket på Korstø skulle komme i gang innen 2009. I februar åpnet olje- og energiminister Odd Roger Enoksen for at rensingen kunne bli utsatt. Tidligere har Sp-leder og statsråd Åslaug Haga understreket at rensingen av Korstø må komme i gang så raskt som mulig .

Flåthen mener et nasjonalt løft for å utvikle ny renseteknologi er fullt mulig.

- Det er åpenbart at vi må bruke kompetansen som finnes i Norge. Når vi setter oss slike mål, lykkes vi, hevder han.

Miljøvernministeren tar innspillet fra LO til etterretning.

- Mitt utgangspunkt er at Korstø må renses så raskt som mulig. Selvfølgelig tar vi i mot innnspill fra LO, på linje med innspill fra alle andre. Men det er ikke slik at LO dikterer regjeringens politikk, sa Helen Bjørnøy etter møtet med Flåthen.

Før møtet fikk hun en påminnelse fra Natur og Ungdom, som demonstrerte utenfor LO-bygget.

Forventer mer
I påsken hevdet konsernsjef i Umoe og tidligere NHO-president, Jens Ulltveit-Moe, at regjeringen har vært for svak i miljøpolitikken. Næringslivet har ligget i front i utviklingen av miljøvennlig teknologi, mente han.

- Jeg er helt enig i at mye av næringslivet har bidratt til å finne miljøvennlige løsninger. Jeg tror det finnes enda større potensial for at næringslivet kan bidra, og jeg forventer at næringslivet også i tida framover deltar enda mer i miljøløsninger, sier Helen Bjørnøy til Nettavisen.

Roar Flåthen vil ikke kommentere påstanden fra Ulltveit-Moe.

- Jeg tror heller jeg vil forholde meg til det vi er blitt enige om nå. Vi skal ta et felles initiatv overfor NHO, bransjeforeningene og Næringsdepartementet for å få til en bedre dialog knyttet til miljøutfordringene, sier han.

LO og Miljøverndepartementet vil blant annet arrangere et seminar om miljø og næringsutvikling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag