Gå til sidens hovedinnhold

Tårevåt avskjed

Odd Roger Enoksen ble rørt til tårer da Åslaug Haga snakket om familien hans under nøkkeloverrekkelsen.

EINAR GERHARDSENS PLASS 1 (Nettavisen): Fleipen hos Enoksen (Sp) satt løst mens han ventet på at Åslaug Haga (Sp) skulle komme for å overta nøkkelkortet med det lysegrønne presangbåndet fredag ettermiddag.

Fikk lov å slutte
Det var bare tre timer siden at han hadde stått på Slottsplassen med Jens Stoltenberg og fortalt at sjefen endelig hadde sagt ja til at han kunne slutte.

- Hva sier en ved slike anledninger, spurte han et kontor stappfullt av pressefolk og embetsfolk, og fikk kjapt svar fra rekken av byråkrater langs høyre vegg:

- Nå får du klare deg selv.

- Berømmelige Mette
Enoksen smilte også bredt da den kommende olje- og energiministeren toget inn noen minutter forsinket, men han ble svært rørt da Åslaug Haga kom inn på familien.

- Vi skal ikke snakke så mye om det, men vi veit hvor mye Mette og Anne-Kari har savnet deg. Særlig din yngste datter, denne berømmelige Mette, som vi har hørt så mye om. Vi vet at hun har savnet deg fælt. Nå går flagget til topps på Andøya, sa Haga.

Enoksen sa allerede i sommer fra til statsminister Jens Stoltenberg at han ønsket å fratre som olje- og energiminister. Den gangen ba Stoltenberg Enoksen om å fortsette. Han ville ikke foreta et statsrådsskifte midt i statsbudsjettforhandlingene og valgkampen.

Historisk regjering
I statsråd fredag fikk Enoksen endelig sitt ønske oppfylt. Åslaug Haga tar over som olje- og energiminister, og Magnild Meltveit Kleppa (Sp) blir kommunalminister og nytt medlem av regjeringen.

Det gir en historisk regjering. Den består nå nemlig av ti kvinner og ni menn. Det gir en prosentandel kvinner på 53 prosent. Gro Harlem Brundtlands såkalte «kvinneregjering» fra 1986 hadde 44 prosent kvinner. Men mange nordlendinger fortviler. Enoksen er nemlig den andre statsråden fra Nord-Norge som vender nesa nordover. Odd Eriksen (Ap) var førstemann for akkurat ett år siden.

Etter SVs katastrofevalg har det vært en intens debatt rundt miljøvernminister Helen Bjørnøy og kunnskapsminister Øystein Djupedal. Men nå er det altså en Sp som roker om på sine statsråder.

Miljøsakene viktigst
Det kan se ut som Haga tar sikte på å komme SV enda mer i forkjøpet. Hun sier nemlig at miljøsakene blir de viktigste i den nye jobben.

- Mitt største prosjekt i olje- og energidepartementet vil være å få mer fart i fornybar energi. Den satsingen er i gang og er umåtelig viktig for framtida. Fornybar energi vil være «det grønne gullet» i årene framover, sier Haga.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar