RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Hans Henrik Torgersen)

Tatt av politiet - kom tilbake

Sist oppdatert:
Politiet fjernet i morges de sultestreikende afghanerne i Oslo. Men de kom tilbake.

Afghanerne kom tilbake
Se gratis web-tv

OSLO (TV 2 Nettavisen): Klokken fem fredag morgen startet politiet sin aksjon for å fjerne de sultestreikende afghanske asylsøkerne fra Domkirkeplassen.

Cirka klokken 05.30 kjørte busser avgårde med asylsøkerne. De ble da fraktet til legevakten for nærmere undersøkelser. Det var til tider stor dramatikk under fjerningen av aksjonistene, men ingen så ut til å komme fysisk til skade under aksjonen.

Se bildene fra aksjonen nederst i saken

Afghanernes talsmann Zahir Athari ble lagt i jern og fjernet fra teltete der de sykeste av sultestreikerne lå. Mens han gjorde intens motstand tryglet han nærmest politiet om å knekke hendene hans.

- Break my hands, break my hands! You promised you would not use force! You're using force, ropte Athari mens politiet brøt han løs fra hans kamerater, og dro ham ut av teltet.

Ved 13-tiden fredag satt fortsatt aksjonistene på plenen utenfor Domkirken i Oslo.

Tidligere i natt gjorde de sultestreikende og aksjonister fra Blitz og SOS Rasisme det klart at de ville lenke seg fast for å hindre at de sultestreikende ble fjernet. Cirka 100 aksjonister har lenket seg sammen rundt det siste teltet. De to andre har blitt fjernet av politiet.

SMS-kampanje
Blitzere hadde sammen med en rekke andre engasjert tatt seg ned til Domkirkeplassen torsdag kveld. Mange var forberedt på å bli natten over. Da det ble klart at politiet hadde til hensikt å følge anmodningen om å fjerne teltleiren ble det startet en SMS-kampanje, der man ble oppfordret til å aksjonere mot den planlagte tvangsfjerningen av afghanerne. Også SOS Rasisme startet sin egen kampanje i kjølvannet av dette.

- Planen vår er først og fremst å arrangere en solidaritetsaksjon med de sultestreikende. Hvis det blir nødvendig, vil vi lenke oss fast. Akkurat nå er vi kanskje 70 stykker, men flere vil komme etter hvert, saOla Melby Pettersen i SOS Rasisme til TV 2 Nettavisen like før klokken 01.00.

Talsmann for afghanerne, Zahir Athari, sier han ikke vet om han tror på ryktene om at de skal bli fjernet med makt.

- De har sagt helt fra begynnelsen at de skal flytte oss med makt. Vi er fortsatt her. Jeg vet ikke helt hva jeg skal tro om dette, sa Athari til TV 2 Nettavisen.

Om lag fire timer senere viste det seg at politiet så absolutt hadde tenkt å fullføre aksjonen.

100 støttet afghanerne
Rundt klokken 01.00 natt til fredag hadde rundt 100 mennesker samlet seg på Domkirkeplassen for å vise sin sympati og støtte til afghanerne, men også sin avsky overfor planene om å fjerne de sultestreikende med makt.

- Hvis politiet kommer og forsøker å fjerne aksjonistene med makt, så er det mange som vil være med på en lenkegjeng, sa Ola Melby Pettersen i SOS Rasisme.

- Politisk dobbeltmoral
I natt var det om lag 60 sultestreikende afghanere på Domkirkeplassen. Av dem er 23 i særdeles dårlig helsemessig forfatning. Tidligere har sjefen for legevakten i Oslo gitt uttrykk for at det ikke er tilrådelig å flytte på dem som er dårligst.

- Jeg tror politiet vil få det vanskelig med å flytte oss. Spesielt de som er syke. Alle de som ikke spiser har blitt dårligere for hver dag som går. Vi ser på at de gradvis dør, sa Athari.

RVs Erling Folkvord var en av dem som natt til fredag befinner seg sammen med aksjonistene. Han har ingenting bra å si om Norges opptreden i denne saken.

- Jeg synes det er trist å være statsborger i det landet i Europa som både har SV i regjering og sender bombefly til Afghanistan. Nå vil man altså bruke rå voldsmakt for å fjerne asylsøkere som demonstrerer. Politisk dobbeltmoral er et altfor svakt ord, sier Folkvord, som nå er bystyremedlem i Oslo for Rød Valgallianse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere