*Nettavisen* Nyheter.

Tautrekking om pressemilliarder

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Hundrevis av millioner kroner står på spill når kulturminister Trond Giske om få dager oppnevner pressestøtte-utvalget.

01.07.09 10:46

Det pågår en intens tautrekking om hvem som får sitte i utvalget. Både nettmedier og fagpressen ønsker en forandring der nullmoms og direkte statsstøtte ikke lenger forbeholdes papiravisene - men utdeles på like vilkår, uansett medieplattform.

- Vi mener at det ikke skal være statlige avgifter på det trykte ord, og vi støtter ukebladenes i deres krav om 0-moms, sier administrerende direktør Even Trygve Hansen i Fagpressen til Nettavisen.

Milliarder i støtte
Staten støtter mediene med mer penger per journalist enn den gir i jordbruksstøtte per bonde.

Det største beløpet går til NRK gjennom den tvungne kringkastingsavgiften for alle som har fjernsyn. I alt får 1,8 millioner nordmenn pålegg om å betale «NRK-avgiften» som beløper seg til 3,9 milliarder kroner i året.

Den andre store støtteordningen er nullmoms for papiravisene. I praksis betyr den at de slipper å betale moms på kjøp av varer og tjenester - en indirekte statsstøtte på over 750 millioner kroner i året.

Og på toppen kommer den rene pressestøtten, som også utgjør rundt 250 millioner kroner i året.

Ikke fem øre går til de mer miljøvennlige nye mediene og nettavisene - selv om leserne strømmer til disse nye plattformene. Siste tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at papiravisene nå kun står for 7 prosent av daglig tid brukt på medier - mot 17 prosent på internett.

Les også kommentaren:Statsstøtte til miljøfiender

Vil inn i utvalget
Fagpressen ønsker seg et medlem i pressestøtteutvalget, som Trond Giske har lovet å oppnevne før han drar på ferie 9. juli.

Fagpressens direktør Even T. Hansen mener at pressestøtten ble utarbeidet basert på et pressesystem som var aktuelt i 1969 (Borten-regjeringen).

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dagens støtteordning med pressestøtte stiller ingen krav til nytenkning eller tilpasning av produktene. Hvorfor skal Dagsavisen, BA og Vårt Land få 100 millioner per år for å lage det samme dag etter dag når stadig færre vil ha produktet, spør Hansen.

- Jeg elsker aviser, og ønsker ikke at noen skal dø - men det løses ikke ved stadig å gi mer penger. Lag en mediestøtte tilpasset dagens brukervaner, sier Fagpressens direktør.

«Museumsvokterne»
Ukebladene mener at de har urimelig konkurranse fra papiravisenes helgemagasiner, som altså har momsfritak. Saken er spilt inn for EØS-domstolen, og Even T. Hansen er overbevist om at diskrimineringen er ulovlig - og at en dom fra EØS også vil føre til at dagens pressestøtte må forandres.

I Mediebedriftene (tidligere Norske Avisers Landsforbund) har man ennå ikke oppnevnt noen representant til pressestøtteutvalget. Det er foreløpig ukjent hvem kulturdepartementet vil invitere til bordet - og om de vil ha med repreentanter fra de nye nettmediene som står utenfor papiravis-konsernene.

- Fagpressen har støtte fra mange her, men det er veldig få som står frem med sin støtte. Museumsvokterne passer på hverandre, sier Even T. Hansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.