*Nettavisen* Nyheter.

Terra-kommuner betaler ikke

De første Terra-kommunene gjør alvor av truslene og betaler ikke renter til DnB Nor Markets. Nå varsles søksmål.

23.09.08 13:26

Rana kommune samt Hattfjelldal kommune skulle i går ha innbetalt renter til meglerhuset DnB Nor Markets, som er en del av Norges største bank. Begge bekrefter til NA24 at de har gjort alvor av truslene og ikke betalt inn en krone.

NA24 – din næringslivsavis

I alt har syv Terra-kommuner såkalte rentebytteavtaler med DnB NOR Markets, som ble brukt til å finansiere kjøpet av de såkalte Terra-produktene som så langt har vært en finansiell katastrofe for de åtte Terra-kommunene. Ved siden av DnB Nor Markets var også den irsk-baserte banken Depfa motparter på to rentebytte-avtaler.

Nekter å betale
Tilbake sitter DnB Nor med en restgjeld på 840 millioner kroner som kommunene ikke vil betale rentene på.

Ordfører i Hattfjelldal-kommune, Asgeir Almås, bekrefter til NA24 at de ikke har betalt rentene, noe de skulle gjort innen søndag. Han hadde i skrivende stund ikke helt oversikten over hvor mye de skulle betalt.

- Det må du snakke med administrasjonen om, sier Almås til NA24.

Også i Rana har de stoppet en overføring av rentebetalinger på lånet til DnB Nor Markets. Den 22. september skulle de betalt 1,3 millioner kroner, mens de den 25. septeber skulle betale 3,5 millioner kroner.

Ordfører Geir Waage i Rana sier til NA24 at de har effektuert vedtaket fra formannskapet i kommunen om ikke å betale rentene. Årsaken til dette vedtaket var at kommunene mener lånet, eller rentebytteavtalen, ikke var gitt lovlig og at de dermed ikke trenger å betale tilbake.

Retten neste
I DnB Nor omtales ikke dette som et lån men som en rentebytteavtale, og rentene omtales som en terminbetaling. Trond Bentestuen, kommunikasjonsdirektør i DnB Nor, sier til NA24 at deres neste steg nå vil være rettslig inndrivelse av pengene.

- Vi har fått tydelig beskjed om at disse avtalene vil bli misligholdt. Vi har sendt brev til kommunene og informert dem at vi anser det som mislighold. Vi varslet også om at vi vil ta de grepene som følger naturlig av en avtalemisligholdelse av det totale utestående beløpet. Nå går det løpet sin gang, og det betyr at vi må ta ut et søksmål, sier Bentestuen til NA24.

Det betyr at det etter tretti dager vil påløpe morarenter på det utestående beløpet.

NA24 vet at det har vært et møte mellom representanter for kommunene og DnB Nor og at det er dialog mellom partene. Men DnB NOR har hele tiden vært meget klar på at de mener kommunene bare har å betale tilbake. Om ikke blir det rettssak.

Nederlag
Mandag ble det kjent at kommunene ikke nådde frem i kravet om at staten burde ilegge Terra-gruppen vinningsavståelse i forbindelse med at det fallerte meglerhuset Terra Securities solgte produkter til kommunene. Kredittilsynet valgte å ikke forfølge dette videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.