*Nettavisen* Nyheter.

Tidlig-pensjon koster flesk

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

De siste seks årene har utgiftene til Avtalefestet pensjon økt med en milliard. Stadig flere benytter seg nå av muligheten til å pensjonere seg før tiden.

14.07.06 09:33

AFP-ordningen, som var ett av de store stridsspørsmålene i årets lønnsoppgjør mellom LO og NHO, blir stadig dyrere, viser tall fra SSB og Felleskontoret for LO/NHO-ordningene.

NA24 - din næringslivsavis

Truet lønnsoppgjøret
Ordningen truet med å velte hele lønnsoppgjøret, fordi den går ut til neste år, men ble videreført ett år til etter et vedtak fra regjeringen.

I fjor kostet AFP-ordningen 2.739 millioner kroner, en økning på 7,4 prosent fra året før. Ifølge Jørgen Ruud i Statistisk Sentralbyrå i all hovedsak fordi flere velger å benytte seg av ordningen.

Milliarden mer
Men det siste årets økning er ikke enestående. Tall fra de siste seks årene viser at ordningen kostet over en milliard kroner mer i fjor enn i 2000. Samtidig har antall AFP-pensjonister økt fra rundt 14.000 til knappe 16.000, økningen det siste året er på 3,1.

Nå benytter over halvparten av de mellom 62 og 67 år seg av muligheten til å førtidspensjonere seg, eller trappe ned frem mot pensjonsalderen. Ifølge LO-nytt er det ventet en økning i søknadsmengden på 15 prosent i år.

Statens bidrag redusert
Statens bidrag, i prosent, har gått ned de siste årene, som en følge av at det offentlige ikke lenger bidrar med penger til 62- og 63-åringene. Opprinnelig utgjorde statstilskuddet 40 prosent, men det er nå redusert til 25,7 prosent.

I fjor utgjorde statens bidrag til AFP-ordningen 701 millioner kroner, drøyt 20 millioner mer enn året før og knappe 300 millioner kroner mer enn i 2000, viser tall fra SSB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.