RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Håkon Mosvold Larsen

Tier om Rosén

Sist oppdatert:
Forsvarsministeren ønsker ikke å svare på om hun mener tidligere sanitetssjef Rosén gjorde en tilfredsstillende jobb.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen la onsdag fram sin forklaring for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

TV 2 Sumo: Se forsvarshøringen her

Hun var ikke villig til å kommentere om tidligere sanitetssjef i Forsvaret Leif Sverre Rosén har gjort en god nok jobb med å bedre den medisinske beredskapen i Afghanistan, selv om hun ble hardt presset på dette punktet.

Se video på TV 2 Sumo: Forsvarsministeren ville ikke svare.

- Det er først og fremst forsvarssjefen som gjør denne typen vurderinger. Jeg synes dette er et spørsmål som forsvarssjefen må svare på, svarte Strøm-Erichsen.

Se forsvarsministeren bli grillet av Per Kristian Foss (H):

203307

Strøm-Erichsen gikk under høringen også langt i å innrømme at formuleringen om taushetsplikt i sluttavtalen med Rosén var uheldig. Forsvarssjef Sverre Diesen skal uttale seg om blant annet Rosén-avtalen i ettermiddag.

Du kan se hele høringen på TV 2 Sumo

Stortingsrepresentant Per Kristian Foss er ikke tilfreds med Strøm-Erichsens forklaring onsdag.

- Statsråden framstår som passiv. Det er grunn til å spørre om forsvarsministerens skjønn når hun ikke vurderer det slik at saken burde vært oppe for Stortinget tidligere, sier Foss til Nettavisen.

- Forsvarlig
Under høringen hadde Strøm-Erichsen følgende å si om legedekningen i Afghanistan:

- Jeg opplever at legedekningen har vært forsvarlig. Vi har aldri vært uten lege i noen leir. Ut fra det faktum at det er mange faktorer som spiller inn, vil jeg si at legedekningen totalt sett har vært forsvarlig.

Se video på TV 2 Sumo: - Legedekningen var forsvarlig.

Likevel understreket hun at den medisinske beredskapen ikke har vært god nok. På spørsmål fra saksordfører Ola T. Lånke (KrF) om når hun ble informert om at situasjonen ikke var tilfredsstillende, sa forsvarsministeren:

- Jeg vil si at legedekningen i Afghanistan har vært et fokus helt siden jeg tok over som forsvarsminister høsten 2005.

Hun innrømmet likevel at hun burde ha reagert tidligere. Se video:

203304

Rosén forklarer seg
Det knytter seg stor spenning til at tidligere sanitetssjef i Forsvaret Leif Sverre Rosén skal forklare seg. Klokken 13.15 hadde han ennå ikke kommet på Stortingets talerstol.

Han vil senere under høringen legge fram hittil ukjente skriv som han mener viser at han har gjort alt han kunne for å bedre den medisinske beredskapen.

- Nå er jeg opptatt av å få fram sannheten, sa Rosén til Nettavisen tirsdag kveld.

Blant annet har av Roséns etterfølger, fungerende sanitetssjef Dag Hjelle, skrevet et brev som går langt i å frikjenne Rosén for påstandene om inaktivitet og ansvarsfraskrivelse i Forsvarets kirurgkrise.

Det ble sendt til forsvarssjef Sverre Diesen en av de siste dagene i november i år, etter at forsvarssjefen bad om en nærmere utredning av Roséns aktivitet i legekrisen, skriver VG Nett.

Med ikke mindre enn 28 vedlegg som dokumentasjon, viser Dag Hjelle hvordan Forsvarets Sanitet har kommet med en rekke forslag om hvordan kirurgdekningen i Afghanistan kunne forbedres.

- Ren oppsigelse
I november sa Rosén til VG at han ble truet til å skrive under på en avtale som fratok ham jobben. Det skjedde et par måneder etter at han gikk ut og sa at han ikke ville sende sin egen sønn til Afghanistan på grunn av legemangelen.

Uttalelsen skapte sinne hos Forsvarsdepartementet, men både forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og forsvarssjef Sverre Diesen har avvist at uttalelsen hadde noen med avtalen å gjøre.

I avtalen forplikter også Rosén seg til å aldri uttale seg om Forsvaret.

- Jeg er opptatt av den avtalen, og prosessen som førte til at avtalen kom i stand. Det er jo ikke annet enn en ren oppsigelse, sier Rosén.

- Stoppet i departementet
Sverre Diesen har sagt at manglende legeberedskap i Afghanistan var grunnen til at avtalen kom i stand. Dette vil Rosén tilbakevise.

- Jeg tror alle og enhver vil gjennomskue et sånt argument. Vi har forsøkt i årevis med lønns- og forsikringsvilkår uten at vi har deltatt i forhandlingerr med Legeforeningen. Prosessen har stoppet i forsvarsledelsen, sier Rosén.

Rosén er formelt i studiepermisjon fram til neste sommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere