RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Til kamp mot popkorn og ekstremister

STADIG I VINDEN: Stortingsrepresentant Abid Q. Raja fikk fast plass på Stortinget etter valget i 2013, som representant for Akershus Venstre. Han har rukket å bli en av de mest medieomtalte på Løvebakken.
STADIG I VINDEN: Stortingsrepresentant Abid Q. Raja fikk fast plass på Stortinget etter valget i 2013, som representant for Akershus Venstre. Han har rukket å bli en av de mest medieomtalte på Løvebakken. Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Han tror det vil være sunt for integreringen med et innvandrertak i barnehagene. Møt Venstres Abid Q. Raja i Det store intervjuet.

OSLO (Nettavisen): – Skal jeg og Max i samme sak?!

Stortingsrepresentant Abid Qayyum Raja (39) setter opp en tilgjort bekymret mine. Han har fulgt oss inn på møterommet i Venstres lille fløy på Stortinget, skjenket kaffe til gjestene, satt seg og ladet sin verbale mitraljøse. Det har vært en travel dag med møter i ett, Irans ambassadør er gjort unna, statssekretær Bård Hoksrud står for tur. Senere er det svømming med barna. Men Raja er ikke tom for energi, på langt nær.

Jeg forteller at jeg kommer rett fra intervju med Pegida-talsmann Max Hermansen, den sykemeldte læreren med protestmarsjene mot muslimer og islam. Norsk-pakistanske Raja har lite til overs for folk som vil vise sin avsky mot muslimer som sådan - like lite som han har til overs for ytterliggående muslimer som mulla Krekar, Arfan Bhatti og Ubaydullah Hussain. På god avstand fra Stortingets talerstol omtaler han dem som «dustefolk».

– Samme ulla

- De er akkurat samme ulla, bare med forskjellig farge og fasetter. Det bør ikke gjøres forskjell på ekstremister.

– Er Hermansen en ekstremist?

– Han har vel gjort det klart at han ikke har noe til overs for islam og muslimer. Hermansen vil nok ikke gripe til våpen, men blir det mange nok muslimer, ville han gjort det da? Han har ytringsfrihet, men vil vi ha sånne mennesker til å undervise? Kunne en muslim med ekstreme holdninger, for eksempel Ubaydullah Hussain, bli samfunnsfaglærer?

Hva Hermansen har sagt i klasserommet, er kanskje ikke helt på det rene, men på Facebook har han ikke lagt fingrene imellom og kalt islam en totalitær ideologi og gjort det klart at profeten Muhammed er et dårlig forbilde.

– Må begynne i sandkassa

– Forstår du elevene som lar seg provosere av Hermansens utsagn?

– Verden har vel fått med seg at profeten er et ømtålig tema for muslimer. Kødder du for mye med en innvandrers mor, søster eller profet, blir det bråk. En etnisk nordmann tror jeg blåser i hva du kaller mora hans. Slik er i alle fall stereotypiene. Skal du bli bedre kjent med andre kulturer og lære å forstå hverandre, må du begynne i sandkassa i barnehagen.

(Saken fortsetter under bildet.)

INNVANDRERTAK: Bergen kommune var først ute og satte tak på hvor mange innvandrerbarn det kan være i en barnehage, 70 prosent. En god idé, mener Abid Q. Raja og viser til språk og integrering.


Støtter innvandrertak

Raja merket seg at Bergen kommune var først ute og satte tak på hvor mange innvandrerbarn det kan være i en barnehage, 70 prosent. Det var kontroversielt, og det endte med at de la det på is.

– Jeg syntes det var et godt forslag. Det ville hjelpe de barna som ikke har norsk som hovedspråk.

Hør lydklipp fra intervjuet med Raja

– Men er det riktig å sette sånne tak, skal ikke barnehagevalget være fritt?

-Det er ikke ukomplisert, men jeg tror det ville vært sunt. Det er jo ikke sånn at når Max Hermansen sier at nordmenn og muslimer ikke kan leve sammen, så pakker jeg kofferten og drar. Hvor skal jeg dra? Jeg er jo født her! De vi ønsker skal dra, drar jo ikke de heller, Krekar for eksempel.

– Over til asylbarna …

– Dette skal bli et sånt innvandrerintervju?

– Innvandrerintervju?

– Du vil ikke snakke om samferdsel og sånn, Fornebubanen, Ahusbanen eller palmeolje og Dagligvareportalen?

– Dagligvareportalen?

– Palmeolje inn med skje

Raja ler og tar et nytt verbalt ladegrep.

– Du, forbrukermakt. Ta palmeolje. Alle vet det er noe skitt, men på produktet du kjøper står det ikke hvor mye det inneholder. Popkorn! Maarud popkorn og Eldorado popkorn, som du putter i mikroen og popper, det må du bare slutte med! Siter meg på det! Ingen foreldre må kjøpe det. Det er 20-25 prosent palmeolje. Hver fjerde eller femte neve ungen dytter i seg er ren palmeolje. De kan like gjerne få palmeolje inn med skje!

(Saken fortsetter under bildet.)

MATMERKING: Bedre merking av matprodukter har vært en av hjertesakene for Abid Q. Raja. Han vant ikke fram med sitt dokument 8-forslag om palmeolje, men har ikke gitt opp.


Han snakker seg varm. Det er nesten så vi hører det putre i popkornkjelen. Bedre merking av matprodukter har vært en av hjertesakene. Riktignok veltet KrF et representantforslag om tydelig merking av palmeoljeprodukter, men kampen fortsetter. Nå er han med på laget som vil vekke den døde nettsiden Dagligvareportalen til live etter at Frp dro ut kontakten. Det blir omkamp i Stortinget.

– Dagligvareportalen, er det ditt forslag?

– Nja, nei. Det er vårt forslag. Mitt forslag var det svømmegreiene.

Nytt ladegrep, nytt tema. Raja smeller neven i bordet, så det bølger i kaffekoppene.

(Saken fortsetter under bildet.)

MITT LILLE PARTI: - Jeg fant mitt lille parti. Vi har det bra, vi er på Stortinget. Vi har budsjettmakt. Vi flytter fjell - små fjell.


Svømmeseieren

– Vi satt her i dette rommet, med alle ekspertene i svømme-Norge, og beskjeden var klar: Svømmeundervisningen må starte tidlig, i barnehagen. Vi fikk ti millioner kroner til en tilskuddsordning, så i år skal noen barnehager starte opp. Det er potensielt 7000 barn som lærer seg å svømme. Da føler du liksom at du gjør noe.

– Dere kan ikke stoppe der?

-Hvis det går bra, hvem vet, kanskje det blir 50 millioner kroner neste gang.

– Har du tatt svømmeferdighetsmerket?

– Ja, jeg kan hoppe uti, svømme 100 meter, rulle rundt, hvile og så svømme 100 meter igjen. Men jeg vet ikke om jeg hadde daua i havet. Det er noe annet.

Kyssa Ullevålseter på kinnet

– Du hadde en skrekkopplevelse i «71 grader nord» på TV Norge?

– Det gikk ikke så bra. Jeg hadde lært å svømme på Lambertseter bad og trodde jeg var svømmedyktig. Jeg skulle hoppe fra den båten, men dette var ikke svømmebasseng. Det var bølger, dypt vann, salt og kaldt, og alt slo inn i trynet mitt. Jeg hadde redningsvest, så jeg hadde sikkert ikke drukna, men det var Pål Anders Ullevålseter som dro meg inn til land. Jeg kyssa’n på kinnet da vi kom inn.

Den største kalddusjen var likevel da de ringte Raja fra Stortinget. Han var vara den gangen, og Borghild Tenden skulle utenlands. Det var ingen bønn. Det var lovpålagt å stille. Dermed måtte han trekke seg fra «71 grader nord».

– Det var et mindre blidt øyeblikk. Men dette er jo viktigere, da.

(Saken fortsetter under bildet.)

LUFTA VI PUSTER I: - Det er politikernes oppgave å sørge for at borgerne har ren luft. Vi er ikke Beijing og New Dehli, men vi vil ikke har dårlig luft i storbyene.


Fast plass

Raja fikk sin etterlengtede faste plass på Stortinget etter valget i 2013, som representant for Akershus Venstre. Han er varm i trøya på Løvebakken nå og har rukket å bli en av de mest omtalte stortingsrepresentantene i mediene, stadig på plass i debatter, kronikker og intervjuer.

– Hvordan trives du på Stortinget?

– Det er greit.

– Greit?

– Ja, det er greit. Det er mye å gjøre. Men det er jo morsomt. Venstre er i en bra vippeposisjon.

Ren luft til borgerne

Bildelingsforslaget med reserverte parkeringsplasser i storbyene og kravet til taxinæringen om lavutslippsbiler er saker som står på dagsorden.

– Må taxinæringen tvinges til å gjøre dette?

– Det er politikernes oppgave å sørge for at borgerne har ren luft. Det er mange tiltak som kan vurderes, som grønne soner i sentrumsnære områder. Vi er ikke Beijing og New Dehli, men vi vil ikke har dårlig luft i storbyene.

Raja er ikke fremmed for enda tøffere virkemidler:

– Jeg jobbet et år i India ved ambassaden der, og der var det ingen tungtrafikk gjennom New Dehli i rushtida. De måtte ha kjørt gjennom byen før et gitt tidspunkt på morgenen. Det går an å tenke seg at ingen tungtrafikk får kjøre gjennom Oslo mellom klokka 15 og 17. Man kan også ha dieselforbud på dager med mye forurensning.

– Tenk, hvis du hadde vært i Høyre kunne du kanskje vært statsråd nå?

– Jeg fant mitt lille parti. Vi har det bra, vi er på Stortinget. Vi har budsjettmakt. Vi flytter fjell - små fjell.

Fakta: Abid Qayyum Raja

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Født 5. november 1975
  • Gift, tre barn
  • Valgt inn som Venstres stortingsrepresentant for Akershus i 2013
  • Født i Oslo, begge foreldrene innvandret fra Pakistan til Norge på 1970-tallet
  • Tok juridisk embetseksamen i 2002 med laud på alle eksamener
  • Var den første med minoritetsbakgrunn som fikk Norsk Oxford-stipendium
  • Ga ut selvbiografien Talsmann i 2008 og boka Dialog i 2010
  • Fikk Fritt ords pris i 2010 for sine dialogmøter
  • Virket som advokat i seks år, blant annet forsvarsadvokat.
  • Tok med seg familien til India i 2012 og var i et år norsk diplomat ved ambassaden i New Dehli

Asylbarna og Anundsen

Raja sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen, der asylbarna har vært et av temaene i høst. Justisminister Anders Anundsen (Frp) må møte til høring i saken 9. februar. Tilliten mellom Frp og KrF og Venstre fikk seg en knekk da det viste seg at antall utsendelser av lengeværende barn gikk opp etter at partiene inngikk en avtale om asylbarna og Politiets utlendingsenhet ikke fikk føringene de skulle ha.

Raja liker Anundsen, men sier han er klar til å felle ham – om nødvendig.

– Hvor hadde dere vært i asylbarnsaken uten avsløringene i Bergens Tidende? Før de kom var Venstre beroliget?

– Takk og pris for en åpen og fri presse. Vi har vært på statsråden så hardt det lot seg gjøre, men så er man jo prisgitt den informasjonen man får fra departementene. Ingen statsråd skal sitte trygt. Hvis man ikke har informert Stortinget på en skikkelig måte, så har man selv valgt sin vei. Det skal Stortinget sjekke.

– Hva tenker du om de barna med lang botid i Norge som ble sendt ut i all hast, men som med en forskrift som var like om hjørnet kanskje kunne fått blitt?

– Sender barn til Boko Haram-tilstander

– Vi har sendt ut barn til Nigeria og Afghanistan, noen av dem har vært her lenge. Dette er blant de verste statene, politisk, sosialt og sikkerhetsmessig. Dit har vi valgt å sende barn fordi foreldrene deres ikke har rett på asyl her, barn som kan være født i Norge og som har bodd i Norge, fra ett til ti år. Dette er ikke i tråd med Venstres politikk, heller ikke KrF, SV eller Miljøpartiet de grønne. Barn blir sendt til Boko Haram-tilstander, til Taliban-tilstander, jenter til alt annet enn det vi kjenner som en normal oppvekst her. De barna burde fått bli, om ikke annet så fordi det hadde vært det moralsk og etisk riktige å gjøre.

RADIKALISERING: - De som står for radikal islam vinner terreng.

– Unge muslimers hjerte og sinn

Rajas har lenge vært opptatt av minoritetsungdom og radikalisering og ment at vellykket integrering er en betingelse for å lykkes som nasjon. Han har uttalt at det pågår en kamp om muslimers hjerte og hjerner i Europa.

– Det var egentlig ikke mine ord, men ordene til Gilles Kepel, en fransk intellektuell. Jeg møtte ham og intervjuet ham i forbindelse med at jeg skrev boka «Dialog» i 2010. Jeg var i forstedene i Paris og møtte mange unge muslimer som ikke kjente seg igjen i slagordet om frihet, likhet og brorskap. De var tredje- og fjerde generasjons innvandrere. De så ingen mulighet til sosial mobilitet. Det er dårlige levekår, det er trangt, det er kriminelt. Hele Europa sliter med noe av det samme, en innvandrerbefolkning som vokser opp uten å være lojale mot landets grunnpilarer. Heldigvis ligger vi noe etter i Norge, men du ser noe av det samme her. De unge er på søken etter svar, og det mangler noen som trekker de unges hjerter og sinn i riktig retning. De som står for radikal islam vinner terreng. Det som mangler er religiøse ledere som kan stå fram og si at religionen din tar fullstendig avstand fra terror. Du får ikke 72 jomfruer når du sprenger deg selv.

– Gir livet sitt en opphøyd mening

– Hvorfor ender folk som ekstremister?

– Du kan legge inn parametere som fattigdom, vold i familien, manglende utdanning, de får ikke arbeid. Så blir de utsatt for hat og diskriminering, deres religion blir rakket ned på. Så skal de finne meningen med livet. Se på Profetens Ummah. Jeg rakker ikke ned på sosiale tapere, men tar du bort ekstremismen fra dem, hva står du igjen med? De har ikke fått til noen ting. De gir livet sitt en opphøyd mening med å tilta seg ekstremisme. Det er ytterst farlig.

– Hva er løsningen?

– For den gjengen er det etterretningstjenesten og politiet som må gjøre jobben sin. Når det gjelder forebygging kan alle gjøre litt. Du som forelder som har en gutt som går i klassen til Ahmed. Du kan gjøre mye ved å påvirke. Hvilke verdier ønsker du å gi Ahmed når han kommer hjem til dere? Og når du hører skrik fra naboleiligheten og du vet at ungene og kona blir slått. Ring noen da! Ring politiet, ring barnevernet. Vi må bry oss mer. Jeg husker boka til Niels Christie om å bygge et tettere samfunn. Jo nærmere hverandre vi er, desto mer kan vi hjelpe hverandre. I dag er avstanden for stor.

(Saken fortsetter under bildet.)

OM PEGIDA: Abid Q. Raja snakker blant annet om Pegida-marsjene i møte med Nettavisens journalist Trond Lepperød: - Vi har opplevd 22. juli, og så skal vanlige nordmenn plutselig vise sin avsky til en hel gruppe under de parolene, sier han.


– Ikke en tøddel bedre

Raja tar en tenkepause og vender tilbake til Pegida og marsjene mot islam og muslimsk innvandring:

– Jeg var litt sjokkert over at de var så mange. Jeg trodde nordmenn ville skamme seg. Vi har opplevd 22. juli, og så skal vanlige nordmenn plutselig vise sin avsky til en hel gruppe under de parolene. Da tenker jeg at vi ikke er en tøddel bedre enn hverandre. Krekar, Profetens Ummah og Pegida. Det er akkurat samme ulla, bare forskjellige farger.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere