Gå til sidens hovedinnhold

Tine slipper sukkeravgift

Sukkerholdige drikker fra Tine blir billigere, mens det blir dyrere å drikke farris med den nye regjeringen.

Senterpartiet har etter det TV 2 Nettavisen kjenner til satt foten ned for Bondevik-regjeringens forslag om en avgift på alle drikkevarer med sukker i.

En slik ordning rammer nemlig bøndenes meierigigant Tine. Prisen på flere typer juice, drikkeyoghurt og melk med ulike smaker ville gått opp med Bondevik-regjeringens nye sukkeravgift.

Dette vil gi produsentene av lettbrus et konkurransefortrinn. Industrien får en avgiftslettelse på hele 200 millioner kroner med den forrige regjeringens forslag. Men endringen med billigere farris, lettbrus og flaskevann blir det ikke noe av.

Dagens ordning med avgifter på alle alkoholfrie drikkevarer med kullsyre fortsetter, og Tine slipper dermed fri fra avgifter på sine sukkerholdige drikker.

De 200 millionene finansminister Kristin Halvorsen sparer på dette, trenger hun til å blant annet innfri løftet om gratis frukt og grønt i skolen.

Økt moms
TV 2 Nettavisen kjenner til at full moms på brus, inkludert farris, lettbrus og flaskevann har vært et tema i regjeringens budsjettkonferanse. Sp mener det ikke finnes noen gode grunner til at det skal være matmoms på usunn brus. Partiet har derfor gått inn for å øke momsen på brus fra dagens 11 prosent til full moms på 25 prosent.

Dette vil bidra til å få ned det høye sukkerinntaket blant barn og unge, mener partileder Åslaug Haga. Det er uklart om partiet har fått fullt gjennomslag for hele sitt avgiftsopplegg for brus. Sp går også i mot å fjerne sukkeravgiften, slik den forrige regjeringen har foreslått.

Ny ordning
Bondevik-regjeringen gikk i sitt siste statsbudsjett inn for å endre avgiftssystemet på brus og andre alkoholfrie drikkevarer.

I stedet for dagens ordning med en avgift på 1 krone og 58 øre per liter på alle drikkevarer som inneholder kullsyre, gikk den forrige regjeringen inn for en tilsvarende avgift på alle sukkerholdige drikkevarer.

Meningen er å få barn og unge til å drikke mindre brus, og dermed forebygge diabetes og andre livsstilssykdommer.

På denne måten forsvinner den direkte avgiften på farris, flaskevann og lettbrus, samtidig som absolutt alle drikker med sukker blir avgiftsbelagt.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her