*Nettavisen* Nyheter.

Tjomlid overrasket over enorme lesertall

Gunnar Tjomlid skriver at Frp driver manipulasjon av fakta om flyktningene. I et åpent brev refser han partiets politikk. Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Gunnar Tjomlid så seg lei på hatkommentarene mot syriaflyktningene. Han så seg lei av Frps og medias fremstilling av det han kaller manipulasjon av tall.

24.08.15 23:29

OSLO (Nettavisen): - Dere hadde rett. Strømmen av ikke-vestlige innvandrere har ødelagt landet vårt.

Slik starter Gunnar Tjomlid sitt åpne brev til Siv Jensen og Carl I.Hagen. Brevet har han publisert på sin blogg. Innlegget er delt mer enn 18.000 ganger og har over 170.000 sidevisninger.

På grunn av innlegget lå han på toppen av blogglista, foran størrelser som både Sophie Elise og Mammatilmichelle.

Men hva har partiet rett i, egentlig?

- Jo, at flyktningene som kommer til Norge er en påminnelse om at nordmenns problemer ikke er så ille. De minner oss på at vi faktisk har det godt, skriver Tjomlid.

Les også: Vil hente 10.000 flyktninger

Tjomlid tar opp rasistene og islam-kritikerne og 22.juli, før han skriver:

- Så dere hadde rett, Siv og Carl Ivar. Innvandringen har ødelagt landet, men ikke fordi flyktningene har skapt problemene, skriver han.

- Nei, de ødelegger landet fordi de har minnet oss på hvor ufordragelig godt vi har det.

Videre langer han ut mot Frps innvandringskritiske syn.

- Hver gang Frp er i politisk knipe, har de minnet oss på at det egentlige problemet vårt er innvandrere.

Sjokkert over flyktninghatet

Tjomlid hadde ikke hadde regnet med den store oppmerksomheten innlegget har fått. Han skrev innlegget på kort tid, og det ble skrevet spontant.

- Det er egentlig et personlig innlegg, som kom rett fra hjertet, sier Tjomlid til Nettavisen.

Han tror ikke at han kommer til å snu noens meninger, men at det var et personlig behov å skrive sin mening.

Les også: Bør det være folkeavstemning om syriaflyktninger?

- Jeg har lest kommentarer på tidligere innlegg om saken, og det sjokkerer meg at det er så mange som mener det er blitt forferdelig å bo i Norge, med voldtekter og drap overalt, forklarer Tjomlid.

- Flinke til å manipulere

Han viser til en jevn voldsstatistikk - som er meget lav sammenliknet med flere andre land- og mener at kommentatorene ikke har hold i sine påstander. Han er rett og slett sjokkert over over hatet mot syriaflyktningene som utspinnes i kommentarfeltene.

- Så er Frp flinke til å manipulere folk, og media fokuserer på de negative tingene. Media manipulerer tallene, sier Tjomlid og fortsetter:

- Det er interessant å se valgmeningsmålingene, for det er få i Oslo som støtter Frp. Det viser jo at i byer som bor tett med flyktninger synes at det går greit, mens de som bor lenger unna storbyene kun vet det de leser i media, og tror på det.

Vil skape enorme problemer for Europa

- Det er mange som mener de samme tingene som han, og det er greit. Jeg vet at han er rasende på meg, men det er mange som er enig med meg også, sier Carl I. Hagen (Frp) om det åpne brevet fra Tjomlid.

Les også: Syria-saken er en gavepakke til Frp

Partiet Frp har et ønske om at det skal brukes en langt større andel av bistandsbudsjettet på nødhjelp rettet mot den humanitære krisen i Syria.

Hagen påpeker at det er strømmen av middlehavsflyktningene inn til Europa som er hovedproblemet. Han mener at økonomien ikke strekker til å hjelpe alle.

- Det er mange millioner som vil til Europa. Det vil skape enorme problemer her, fordi vi ikke klarer å ta i mot alle og hjelpe alle. Derfor må vi bruke penger til å hjelpe dem i de nærområdene de er, sier Hagen, og trekker frem nærområder i Tyrkia, Jordan og Libanon. Han mener penger bør brukes på mat, medisiner og klær i nærområdene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Carl I. Hagen mener de økonomiske forutsetningene for å kunne ta i mot flyktninger ikke er tilstede. Han vil heller bruke mer penger på å hjelpe flyktningene i nærområder. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)


- Jeg mener også at vi må stramme inn grensene og bli strengere. Se til Ungarn, der bygger de gjerder for å forhindre strømmen av flyktninger. I Storbritannia må de overvåke tunnelen. Det er for mange som ønsker seg til Europa.

Hagen har gått hardt ut og sagt at flere flyktninger må sendes i retur til det landet de først kom til.

Les også: Fire millioner syriske flyktninger

- Oslos økonomi vil bli dårlig

Frp har i valgkampen flagget at partiet ikke ønsker å ta i mot mange av de syriske flyktningene. Partiet vil heller hjelpe flyktningene der de befinner seg. Tidligere i sommer gikk partiet ut av forhandlingene om å ta i mot 10.000 nye syriaflyktninger.

- Har Frp satt en grense for hvor mange flyktninger som bør bosettes i Norge?

Hagen vil ikke svare for partiprogrammet, men svarer på det han selv mener.

Les også: Enighet om syria-flyktningene

- Nå snakker vi om kvoteflyktninger og da mener jeg at null bør bosettes.

Hagen forklarer det med at det allerede er store integreringsproblemer og at norsk økonomi lider under flyktningstrømmen.

Oslo er en av byene i landet som bosetter en stor andel av innvandrere og flyktninger. Hagen er redd hovedstadens økonomi skal få seg en real knekk.

- For Oslo vil det være et kjempeproblem økonomisk. Befolkningen skal vokse med 170.000 mennesker, men dette er ikke etnisk norske fra andre steder i landet. 160.000 av befolkningsveksten er innvandrere. Integrerings- og introduksjonskostnadene er kjempestore. Kobinert med at innvandrere skatter mindre og de sosiale ytelsene vil øke, så vil byens økonomi bli betydelig dårligere, mener Hagen.

Vinner på syriasaken

Valgforsker Anders Todal-Jenssen mener at Frp uansett har en indirekte fremgang. For det er nemlig innvandrings- og flyktningspolitikken partiet ofte vinner på.

- Det er noe som heter at egen fremgang er bra, andres fiasko er heller ikke å forrakte, sier Todal-Jenssen.

Han peker på at Frps innvandrings-og flyktningpolitikk har en tilhengerskare, samtidig tror han at det er en del velgere som har fått kalde føtter til Ap.

Les også: - Per Sandberg tar feil i Syria-saken

- Frp vinner velgerne fra Ap, og jeg tror partiet vil øke. Det tar litt til for velgerne å reorientere seg, forklarer Todal- Jenssen.

Han påpeket at Ap har gjort det noe dårligere på meningsmålingene, og spesielt når det gjelder innvandrings-og flyktningpolitikken.

- Velgerne Ap taper går enten til Frp eller blir hjemmesittere på valgdagen. På den måten er det en seier for Frp uansett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag