RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Toppskatt og revolusjon

SV-ere kan både gi lettelser i toppskatten og gå inn for å oppheve privat eiendomsrett. Hvor stort sprik kan et politisk parti tåle?

(NA24-KOMMENTAR): På en fersk meningsmåling i VG hadde oppslutningen om SV falt fra 8,2 prosent i juni til 6,2 prosent i juli. Etter at partiet for et par år siden var i ferd med å bli et av de store i norsk politikk, er det i dag tilbake som et miniparti, omtrent på linje med Venstre, Sp og KrF.

Når SV sliter med oppslutningen, ligger nok en viktig forklaring i det enorme spriket mellom det regjeringsmedlemmene gjør som ansvarlige statsråder og det grunnplanet i partiet, og spesielt ungdomspartiet, faktisk står for.

Nylig sa leder for ungdomspartiet Sosialistisk Ungdom, Kirsti Bergstø, til VG at hun regner med å oppleve revolusjon i Norge i sin levetid. Hun mener også finansminister Kristin Halvorsen bør sparke sentralbanksjef Svein Gjedrem og gi ham jobb i barnehage. Handlingsregelen, som begrenser bruken av oljepenger, bør Halvorsen skrote, ifølge ungdomspartiets leder.

- Revolusjonær
Dette er ikke bare sleivspark i et avisintervju. Ser man på prinsipprogrammet til SU, hvor dagens finansminister tidligere var leder, finner man blant annet følgende:

«Sosialistisk Ungdom (SU) er en revolusjonær ungdomsorganisasjon ¿»

«Den private eiendomsretten til produksjonsmidlene må avskaffes ¿»

«Sosialdemokratiet har i dag plassert seg på høyresida i norsk politikk ¿»

I tillegg mener SU at sjefer i næringslivet er overflødige. Sjefsjobbene kan i stedet rotere mellom arbeiderne eller besettes av allmøter. Verdens handelsorganisasjon, WTO, bør legges ned. Og så videre.

Umulig i regjering
Med en slik grasrot, må det være nærmest umulig å sitte i regjering og vurdere å utsette skolemat for alle av hensyn til budsjettbalansen og handlingsregelen. Eller kutte toppskatten, slik Kristin Halvorsen motvillig gjorde.

Hvorfor fomle med skattelette til rikingene når de uansett skal fratas eiendomsretten til produksjonsmidlene senere?

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Forfatter på bærtur
Fant smutthull i eget tak
Slutt på gratis penger
Lukkeligaen rir igjen
Daytradere gjør alt galt
Den skumle proteksjonismen
Stanken fra Stolt
40 år med sabotasje
Voksende opsjonsskandale
Møttes for å gå rundt grøten
Venstrevind løyet
Rett venstre fra Brasil
Klart for lønnsfest
Leker ikke butikk
Skit i distriktene, leve sjarken!
Si nei til dyr sparing
Enklest ikke best i politikken
Full fiasko – kjører videre
Heldigvis ble Union nedlagt
Dobbeltmoral i Dagbladet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere