*Nettavisen* Nyheter.

Tora fikk 10.000 postkort

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Studenter fra hele landet har sendt statsråden postkort. Kravet er mer penger.

11.06.09 16:35

REGJERINGSKVARTALET (Nettavisen): Torsdag formiddag fikk statsråd Tora Aasland overlevert flere kasser fulle med postkort utenfor Kunnskapsdepartementet.

Studentene krever nemlig at studiestøtten utvides også til å gjelde for juni. For selv om mange har eksamen den måneden, får man siste utbetaling fra Lånekassen i mai.

- Det er veldig ulogisk at du ikke får noen støtte når du har eksamen i juni, sier leder Ingvild S. Reymert i Norsk Studentunion (NSU) til Nettavisen.

- Må endres umiddelbart
Saken engasjerer stort, for etter at Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund i mai oppfordret studenter i hele landet til å sende et postkort til Aasland, har postkortene strømmet inn. Totalt har over 10.500 studenter signert et ferdigutfylt postkort der de krever 11 måneders studiestøtte. Halvparten har signert på nettet.

På kortene har studentene skrevet når de har sin siste eksamen, og veldig mange av dem har eksamen etter 10. juni.

- Det vi har sett er at flere og flere har eksamen stadig senere ut på sommeren, og så får vi siste utbetaling fra Lånekassen den 15. mai. Dermed får man ingenting i juni, og det betyr at mange må begynne å jobbe under eksamen, sier leder Øistein Ø. Svelle i Studentenes Landsforbund.

Klikk på bildet for å forstørre.

De fleste partiene, med unntak av Fremskrittspartiet, har programfestet at studiestøtten skal utvides. Nå krever studentforeningene handling.

- Det hjelper ikke bare med ord, for vi må også ha handling. Vi ser jo at kostnadene øker, særlig leieprisene, og vi vet at mange studenter sliter økonomisk. Derfor må det skje en endring umiddelbart, og da må ikke politikerne ligge på latsiden. Nå må noe skje, sier Reymert i Norsk Studentunion bestemt.

Kravet er at den 11. måneden med studiestøtte legges inn i statsbudsjettet for neste år, som spikres i disse dager.

- Regjeringen har en unik mulighet til å legge det inn i statsbudsjettet for 2010, så da har de ikke noen unnskyldning for at det ikke blir med, sier Reymert.

Hun påpeker at det ikke vil hjelpe å bare fordele støtten som er i dag på 11 måneder. I dag får studentene utbetalt 6570 kroner i måneden fra Lånekassen.

- Det er ikke lett å finne et sted å bo for denne summen, og det blir heller ikke mye igjen når husleien er betalt, sier Svelle.

Aasland: - Det er mange
Tora Aasland sa hun var glad for engasjementet, og takket for alle postkortene.

- Min kamp nå blir å få dette gjennom, sier Aasland til Nettavisen etter overleveringen.

Hun lover å ta godt vare på kortene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi tar kortene med oss og tar vare på dem. Dette er jo et veldig tydelig bevis på studentenes krav, sier Aasland.

- Er du overrasket over at så mange har sendt deg et kort?

- Det er mange, og det gir jo større tyngde til saken. Det er et godt statistisk grunnlag, sier hun.

Syntes eksamen var sent
Under overleveringen av kortene påpekte Aasland at regjeringen har gjort mye for studentene.

- Det vi har gjort i denne regjeringsperioden, er at vi har prisregulert studiestøtten. Hvis vi ikke hadde gjort det ville støtten vært 7000 kroner mindre per år. Men det er sikkert ikke nok. Det andre er det vi har gjort når det gjelder studentboliger, og det er jo noe vi gjør for å holde kostnadene nede, sa Aasland.

Hun kikket på noen av kortene, og syntes mange av studentene hadde eksamen vel sent ut i juni. Et studieår skal nemlig bare vare i ti måneder, og hun lovet å se nærmere på om Universitetene og Høgskolene holder seg til dette kravet.

- Jeg har en stor respekt for det studentene har gjort. Dette er et veldig tydelig krav, så nå har vi en viktig jobb å gjøre, sa Aasland.

Høyre: - Kunne gjort det tidligere
Høyres Ine Marie Eriksen Søreide, som er leder for kirke- utdannings og forskningskomiteen, mener regjeringen er altfor trege, og at det er på høy tid at de nå får innført 11 måneders studiestøtte.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg synes de kanskje kunne gjort noe med dette i den fireårsperioden som nå har vært, sier Eriksen Søreide til Nettavisen.

Hun mener regjeringen har hatt god tid, og viser til at kvalitetsreformen ble innført allerede i 2003, og at studieåret etter dette har blitt lengre.

- Etter hvert har det jo blitt tydelig hvordan eksamensåret ser ut, og hvordan det fordeler seg mellom månedene. Da har man sett at mange institusjoner har eksamener langt ut i juni. Dette har nå blitt en problemstilling som er ganske akutt mange steder, for eksamen flyttes stadig lenger ut i juni, sier Eriksen Søreide.

- Det som er litt ironisk i det er at man ikke får studiestøtte i den måneden man minst kan jobbe, sier hun.

- Det er verdt det
Eriksen Søreide mener det er veldig viktig at ekstrabevilgningen kommer med i neste års statsbudsjett.

- Vi ønsker at dette kommer med i statsbudsjettet, for det er viktig å få det på plass snarlig. Det vil koste 450 til 500 millioner kroner, men det er et prioriteringsspørsmål, og jeg mener det er verdt det, sier Eriksen Søreide til Nettavisen.

- Nå har alle partiene bortsett fra Frp programfestet dette her, så da bør det være mulig å få det til, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.