RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Torpederer Høyres Frp-drøm

(Scanpix)
Høyre frir til Frp, men verken Venstre eller Krf jubler.

- Sånn som Fremskrittspartiet opptrer politisk i dag er det uaktuelt for Venstre å inngå et regjeringssamarbeid med dem, sier Venstres parlamentariske nestleder Trine Skei Grande til Nettavisen.

Søndag signaliserte Høyre-leder Erna Solberg at det kan være aktuelt å inngå et tettere partnerskap med Fremskrittspartiet etter valget i 2009, melder Dagbladet. Om dagens meningsmålinger skulle holdt stikk for neste stortingsvalg ville en koalisjon bestående av Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre fått flertall på tinget.

Suksessen til den borgerlige koalisjonen i Sverige har gjort at norske Høyre skuer mot Frp. Grande synes ikke sammenligningen holder stikk.

- Sammenligningen med Sverige er ganske rar sett fra en norsk synsvinkel. Partiet til høyre for det svenske Høyre er ikke størst, slik tilfellet for tiden er med Fremskrittspartiet i Norge.

- Kan samarbeid
- Vi i Venstre har nylig to ganger vist at vi klarer å samarbeide i forskjellige regjeringskonstellasjoner, men jeg tror det blir vanskelig å lage en plattform der Venstre og Fremskrittspartiet skal bli enige om innvandring, kultur og distrikt, for å nevne noe.

- Hadde et samarbeid med Arbeiderpartiet vært aktuelt?
- Det ligger nok langt inn i de sosialliberale sjeler rent ideologisk. Senterpartiet har forlatt sentrum, så visjonen om en ny sentrumsregjering virker ganske fjern, men vi ønsker dem velkommen tilbake.

Også Krf-leder Dagfinn Høybråten er mildest talt lunken til ideen om regjeringssamarbeid med Frp.

- Før valget i 2005 sa vi at det ikke er aktuelt å ha et regjeringssamarbeid med FrP. Det har ikke skjedd noe med Frps politikk som gjør at vi har noe nytt å melde nå, sier han til Nettavisen.

- Se mot sentrum
Høybråten oppfordrer Høyre til å kjøre en moderat sentrumspolitikk.

- Hvis Høyre skal lære noe av det som har skjedd i Sverige må det være at Moderaterna beveget seg mot sentrum, både i egen politikk og i samarbeid med de tre sentrumspartiene.

- Det er en politisk avstand mellom oss og Fremskrittspartiet på områder som er viktige for Krf. Fremskrittspartiet har fått ny formann, men ikke ny politikk, sier han.

- Regjeringsspørsmålet står ikke på vår agenda nå.

Ikke sjarmert
I et intervju med Nettavisen søndag inviterte Arbeiderpartiets nestleder Hill-Marta Solberg Krf til et tettere samarbeid. Høybråten er smigret, men stiller seg høflig avvisende til Solbergs tilnærmelser.

- I konkrete saker der det er politisk grunnlag samarbeider vi med regjeringspartiene, blant annet om pensjons- og eldrereformen, men Arbeiderpartiets frierier har ikke båret bud om noen ny politikk på de områdene der partiet er på kollisjonskurs med Krf. Det er kjekt å være omsvermet, men det politiske innholdet må være avgjørende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere