RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Torpederer SVs forhåndskrav

Sist oppdatert:
Forsvarssjefen og forsvarsministeren slår bunnen ut av SVs soldat-krav.

De norske spesialstyrkene kan forberede nødoppdrag før regjeringen har behandlet saken. Ifølge VG slår både forsvarssjef Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fast at spesialstyrkene kan starte forberedelser til nødoppdrag i Sør-Afghanistan før regjeringen har behandlet spørsmålet.

SV krever nettopp en slik forhåndsgodkjenning, men i praksis kan regjeringen bli nødt til å avbryte norsk krigsinnsats i stedet for å godkjenne på forhånd.

Forsvarssjefen slår fast at det vil kunne være den lokale norske sjefen som tar første avgjørelse om at spesialstyrkene skal sendes ut på nødoppdrag.

- Dersom det oppstår en nødssituasjon som er tidskritisk, og det står om timer, vil den norske sjefen ta en beslutning om å starte forberedelser, og så kontakte regjeringen, sier Diesen til VG.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ville onsdag ikke svare direkte på om beslutningen om å sende spesialsoldatene i nødsituasjoner kan delegeres til Fellesoperativt hovedkvarter.

- Når man snakker om Regjeringen, er det fordi den er politisk ansvarlig. Regjeringen har prosedyrer for å ta beslutninger som tar kort tid, og som tar lang tid. Det skal ingen være i tvil om, sa han til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere