RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tør ikke bruke milliardene

Sist oppdatert:
Kommunene tør ikke bruke de friske skattemilliardene.

Kommunene flommer over av friske skattepenger, men de tør ikke bruke dem. Nå vil fagforening forandre systemet.

NA24 - din næringslivsavis

Høy skatteinngang har bidratt til sterk inntektsvekst i Kommune-Norge de siste par årene. I fjor hadde kommunene et driftsresultat på 5,5 prosent, viser tall fra Teknisk beregningsutvalg for kommunene.

Men selv om inntektsveksten har vært god de siste årene, er kommunene forsiktige med å øke tjenestetilbudet, ifølge sjeføkonom Erik Orskaug i fagforbundet Unio, som organiserer blant annet lærere, sykepleiere, politi og prester.

Den sterke inntektsveksten har ført til høyere aktivitet i kommunesektoren, og styrket den økonomiske balansen. Men i statsbudsjettet har pengene kommet i rykk og napp, mens kommunene har planlagt etter måltallene fra myndighetene. Noen år har skatteinngangen blitt høyere enn antatt, andre ganger lavere. Det har gitt større forsiktighet enn om kommunene hadde kjent den faktiske inntektsveksten.

Etterlyser jevnere inntekter
- Skatteinngangen har blitt bedre enn anslaget i statsbudsjettet. Dermed har kommunenes inntekter blitt høyere. Men dette er penger kommunene ikke er sikre på at kommer til neste år. Dermed legges ikke tilbudet opp etter de økte inntektene, sier Orskaug til NA24.

Han etterlyser jevnere inntektsinngang i kommunesektoren, og mener det ville vært bedre med et system hvor staten krevde inn igjen skatteinntekter som var høyere enn først antatt, og kompenserte for skatteinntekter som var lavere.

- Hadde de vært sikrere på at de hadde hatt en jevnere inntektsvekst, kunne de lagt opp tilbudet etter det. Det hadde vært bedre med et system hvor kommunene fikk det de ble lovet av Stortinget. Slik det er i dag får de det, forutsatt at skatteinngangen blir slik regjeringen tror, sier sjeføkonomen.

Like flink å investere som staten
- Dette er et forslag som hadde betydelig tilslutning da skatteinngangen gikk ned, men som neppe vil få det nå, sier Høyres Bent Høie, som forteller at det har vært foreslått tidligere.

- Men jeg tror kommunene bruker disse skatteinntektene vel så godt som staten kan gjøre det, sier han videre.

Han er ikke enig med Orskaugs beskrivelse om at kommunene har vært tilbakeholdne med å satse på nye tjenester.

- Jeg er ikke enig i det. Kommunene har satset både på utdanning og omsorg. I tillegg er kommunale politikere fornuftige til å legge av penger i dårlige tider, og investere i vedlikehold. Jeg tror kommunene er like flinke til å investere disse pengene som staten er, sier Høie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere