RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Trapper opp innsatsen mot familievold

150.000 personer utsettes hvert år for vold i nære relasjoner. Regjeringen lover økt satsing i ny handlingsplan.

OSLO (NTB): Mer skal gjøres for å hindre familievold, varsler regjeringen. Seks statsråder har laget en handlingsplan med 45 tiltak.

Frivillige organisasjoner loves 8 millioner kroner årlig og forskningen 50 millioner over fem år. Pengene skal brukes til å avdekke omfanget av volden og bedre kunnskapene om den.

– Omfanget av vold i nære relasjoner er stort. Inntil 150.000 personer utsettes hvert eneste år for slik vold, opplyser justisminister Grete Faremo (Ap).

Fredag la hun fram handlingsplanen sammen med barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) og statssekretær Kjell Erik Øie (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Skal gjøre mer
Ett av tiltakene er styrking av fastlegenes kompetanse til å avdekke familievold.

Det skal også etableres rutiner for å avdekke vold mot gravide, og overgrepsmottakene skal omorganiseres.

Forskningsmidlene som loves i planen, skal gå til Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, men midler vil også bli utlyst for å styrke kunnskap gjennom å opprette et eget forskningsprogram.

– Holdningsrevolusjon
Tross dyster statistikk, mener statsråd Inga Marte Thorkildsen at utgangspunktet for å bekjempe problemet er bedre nå enn tidligere. Motforestillingene mot å gripe inn i privatsfæren til folk, var større før:

– Det har skjedd en holdningsrevolusjon de siste tiårene. Nå «ser» vi det som skjer i private hjem. Nå bryr vi oss, sa hun og viste til klar økning både i antall anmeldelser og henvendelser til barnevernet.

Denne typen vold kan forebygges hvis den blir avslørt tidlig og det blir grepet inn mot den tidlig.

– Respekt for politiet
Statsråd Thorkildsen fortalte at hun har vært med politiet i felt, på oppdrag for å stanse familievold. Politiaksjonen ble iverksatt etter at et av barna i en kjernefamilie hadde varslet politiet.

– Politiet håndterte situasjonen godt. Jeg har stor respekt for det arbeidet de gjør, sa hun.

Politiet har større muligheter nå enn tidligere til å beskytte personer som har vært utsatt for vold: Mobile voldsalarmer, sperret adresse, besøks – og kontaktforbud og, i noen grad, rett til å bruke fiktive personopplysninger.

Og Riksadvokaten har skjerpet inn at politiet kan gi disse sakene forrang dersom det er knapphet på ressurser. Andre saker som kan gis slik forrang, er voldtekt og økonomisk kriminalitet.

Statistikken viser klart at kvinner er mest utsatt for vold i nære forhold, men kvinner er ikke helt fraværende som voldsutøvere i statistikken. Også de kan begå fysisk vold, mot egne barn, mot eldre foreldre og mot partnere.

Ikke helt ferdig
Helt ferdig er imidlertid handlingsplanen ikke. Det skal utarbeides en tiltakspakke på flere områder for å forebygge vold i nære relasjoner. Justisdepartementet skal lede dette arbeidet, men sentrale aktører skal trekkes med. Arbeidsgruppen vil bli nedsatt i høst, og de første tiltakene iverksatt neste år. Hovedtiltakene skal rettes mot primærforebyggende tiltak.

– I det videre arbeidet trenger vi kreativitet, godt samarbeid og penger, avsluttet justisminister Grete Faremo før hun la til: God kommuneøkonomi er livsviktig i disse sakene. (©NTB)

3663556

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere