Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trengte en uke på si ja

Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Høyres Olemic Thommessen blir ny stortingspresident.

Oslo (NTB- Kjell T. Barøy): Høyres Olemic Thommessen sier han brukte en uke på å bestemme seg for å takke ja til tilbudet om å bli ny ny stortingspresident etter Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen.

Mange var torsdag overrasket over at mannen som kanskje har vært ansett som Høyres fremste kandidat til statsrådposten i Kulturdepartementet., skulle bli de fire borgerlige partienes omforente kandidat til vervet som stortingspresident.

Men ingen, heller ikke journalistene, kunne høre den minste antydning til rasling i lenker da Thommessen onsdag ble ledsaget inn i Eidsvollgalleriet på Stortinget for å bli presentert som landets neste nummer to i rang etter kongen.

- Jo, jeg har hatt flere gode diskusjoner med påtroppende statsminister Erna Solberg. Det er naturligvis en større kabal som skal legges. Og det er Solberg som skal legge den. Jeg synes jeg er kommet veldig heldig ut, sier Thomessen til NTB.

- Kan ikke velge
På direkte spørsmål om han ikke hadde valgt en statsrådpost dersom den hadde blitt tilbudt ham av påtroppende statsminister, sier Thommessen at det ikke er slik at det er han som kan velge.

- Det er Solberg som bestemmer, sier den tidligere advokaten, som har tolv år bak seg på Stortinget og enda flere års erfaring fra politisk virke i partiet sitt som aktiv tillitsmann.

Om kort tid
Det som i tidligere tider av enkelte kommentatorer ble omtalt som «det heller sedate miljøet rundt Stortingets presidentskap», har vært alt annet enn sedat i de senere år. Oppgavene og utfordringene er mange.

- Her arbeides det mye og godt, sier den påtroppende stortingspresidenten og parerer alle spørsmål om hvilke reformer i Stortingets hverdag han ser for seg:

- Det skal det nye presidentskapet samlet eventuelt utvikle tanker om, sier Thommessen.

Han er allerede er godt inne i ett høyaktuelt arbeid for det nye presidentskapet – grunnlovsjubileet neste år. Gjennom sitt arbeid i Stortinget har han lenge hatt en finger med i forberedelsene til jubileet.

- Grunnlovsjubileet blir en fantastisk mulighet til å løfte fram spørsmålet om hvordan vi ivaretar grunnleggende verdier som folkestyre, ytringsfrihet, trosfrihet og rettssikkerhet i vårt samfunn, sier Thommessen, som altså blir Høyres første stortingspresident siden Jo Benkow fratrådte for 20 år siden. Den nye presidenten utnevnes formelt 8. oktober. (©NTB)

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!