*Nettavisen* Nyheter.

Trodde ikke sine egne øyne

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix/SCANPIX

For første gang forteller Anniken Huitfeldt hvordan hun opplevde slakten rundt ansettelsen av barneombudet.

25.07.08 13:00

- Da det navnet (Tone Fløtten, red. anm.) dukket opp for første gang, tenkte jeg; er det mulig? Så tenkte jeg at det er veldig viktig å håndtere ansettelsen helt korrekt, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) til Nettavisen.

- Absurde beskyldninger
Huitfeldt fasthold hele tiden at rekrutteringsfirmaet som hadde fått i oppdrag å bistå departementet i å ansette barneombudet, på eget initiativ hadde bedt Huitfeldts tidligere sjef fra Fafo om å søke på stillingen. Likevel var reaksjonene sterke, også fra andre som hadde søkt på den ledige stillingen.

- På bakgrunn av denne sakens historie var det veldig viktig for meg å håndtere ansettelsen korrekt. Derfor føltes det absurd at det ble spekulert i at jeg hadde trukket i trådene selv. Jeg var ikke redd for avsløringer, for jeg var hele tiden trygg på at jeg hadde gjort det rette og jeg hadde ingenting å skjule, sier Huitfeldt.

- Så saken har ikke gitt deg riper i lakken?

- Jeg kunne ikke håndtert det på en annen måte slik situasjonen ble. Jeg vurderte aldri noen av kandidatene, heller ikke uformelt. Jeg har alltid håndtert slike saker på en forsiktig måte. Stortinget har ikke habilitetsregler, men jeg meldte meg likevel alltid inhabil i aktuelle saker der det kunne reises tvil om min habilitet, som for eksempel finansiering til forskningsinstitutter.

Sønnen med på jobb
Få uker etter at juristminister Knut Storberget, som ble settestatsråd i barneombudssaken, avsluttet den betente ansettelsessaken, møter Huitfeldt Nettavisen i et sommerstille departement.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen

Mens statsministeren og de andre statsrådskollegene bortsett fra kulturminister Trond Giske er på ferie, har Huitfeldt tatt med sin eldste sønn sju år på kontoret. Det er fort gjort å tenke «Tårnfrid», men Huitfeldt understreker at hun etter fem måneder i jobben fortsatt mener at det er mulig å kombinere en statsrådsjobb med tre barn på tre, fem og sju år.

- Det har vært litt organisering, men jeg er ikke mye mindre hjemme nå enn før. Årsaken er at jeg nå har veldig mange folk som tilrettelegger og informerer. Det hadde jeg ikke som stortingsrepresentant, da måtte jeg hente mye av informasjon selv, sier hun.

Dermed lever barne- og likestillingsministeren som hun lærer i stortingsmeldingen om menn og likestilling som kommer til høsten.

- Vi skriver der at det skal være fullt mulig å kombinere forpliktende familieliv med jobben, sier ministeren mens sønnen på sju lydløst leker med et legofly på skrivebordet hennes.

Å kombinere jobben med familie innbærer at Huitfeldt som regel kommer på kontoret mellom halv ni og ni. Men arbeidsdagen begynner med at hun leser dokumenter i bilen på vei til jobb.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Når jeg drar hjem varierer etter om det er jeg som skal hente i barnehagen eller ikke. Henter jeg ikke i barnehagen, stikker jeg hjem til middagen er klar, vi spiser litt før barne-tv. Så jobber jeg videre etter at barna har lagt seg med dokumentlesing, sier hun.

- Spør Solhjell!
Huitfeldt svarer vennlig på spørsmål om hvordan hun klarer å kombinere familie og jobb, men hun legger ikke skjul på at hun er lei av spørsmålet som hun fikk allerede da hun sto på slottsplassen som nyutnevnt statsråd.

- Hvordan skal du klare det? Det var det første spørsmålet jeg fikk. Bård Vegard Solhjell hadde faktisk en to måneder gammel baby da han ble utnevnt til kunnskapsminister, men selv ikke med en så liten baby spurte noen ham. Det gjorde ham veldig overrasket, han skulle gjerne blitt spurt, smiler hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Huitfeldt fikk ansvaret for saker som angår hverdagen til mange mennesker da hun overtok nøkkelen til barne- og forbrukerdepartementet den 29. februar. Engasjementet rundt ekteskapsloven, forslagene til ny barnelov om blant annet flytteforbud for foreldre som ikke bor sammen og en forfordeling av fødselspermisjonen fra mor til far har vært stor.

I motsetning til tidligere barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) har Huitfeldt forkastet forslaget om at mor bør gi av sin fødselspermisjon til far.

- Fedre skal flere rettigheter
Men Huitfeldt, som vanligvis blir betraktet som radikal, benekter at hun er blitt en gammeldags Ap-politiker, og hun lover å gi fedre økte rettigheter.

- Det er klart at hensikten med den nye barneloven er fedre og deres kontakt med barna. Grunnen til at stortingsmeldingen om menn og likestilling er utsatt til høsten, er at vi vil bringe inn diskusjonen om noen av forslagene til ny barnelov inn i meldingen. Vi vil komme med ulike tiltak som styrker samværet mellom fedre og barn, lover statsråden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Huitfeldt understreker at hun vil behandle spørsmålet om delt bosted og flytting på en grundig måte.

- Jeg vil snakke med folk som er berørt av temaene og eksperter. Det er også en lang høringsrunde for forslaget til ny barnelov med høringsfrist 1. september.

- Så det er fortsatt mulig å påvirke deg?

- Ja, jeg har ikke bestemt meg ennå.

Brenner for barnevernsbarn
Saker som handler om likestilling skaper mye engasjement og debatt, men Huitfeldts politiske hjertebarn er de svakeste barna som ofte ikke blir sett.

- Jeg ønsker å hindre at barn som trenger hjelp blir kasteball fra kontor til kontor. Jeg vil bygge ned stengslene mellom offentlige kontorer som for eksempel barnevern og helsestasjoner. Det er et paradoks at barnevernet gjør barnevernet først kobles inn når barna er mellom 13- 14 år samtidig som forskning viser at det er avgjørende å hjelpe barn tidlig.

- Nå er det bare ett år igjen før neste stortingsvalg. Vil du klare å sette spor etter deg før du eventuelt blir skiftet ut?

- Vi blir jo ikke skiftet ut, ler Huitfeldt, før hun fortsetter:

- Jeg har tatt initiativ blant annet på adopsjonsområdet og jeg har satt ned et utvalg som skal se på samordning av tjenester for utsatte barn og unge. Jeg har fått legge fram den nye ekteskapsloven, selv om loven lå klar da jeg tiltrådte. Jeg synes også det er viktig å følge opp den nye diskrimineringsloven for personer med nedsatt funksjonsevne. Det er et paradoks at vi ikke klarer å integrere folk med nedsatt funksjonsevne i arbeidslivet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.