Gå til sidens hovedinnhold

Trollet med to hoder

Mandag står skriften på veggen: Statoil + Hydro = sant. Da blir det ikke mer Ekofisk å fange i Nordsjøen.

KOMMENTAR (NA24): Helge Reiten blir administrerende direktør for den nye, norske oljegiganten, og Eivind Lund skal være styreformann. Det kunne like gjerne vært omvendt, som dommeren sier når fotballkampen ender 0-0.

Alt skjer til felles glede for olje- og energiminister Kristin Haga og finansminister Åslaug Halvorsen. Og til fellesskapets beste. Olje- og energiminister Ås-laug Halvorsen feirer fusjonen med å delta ved åpningsarrangementet for Ormen Lange-feltet i Molde neste helg, der kongeparet vil stå for den offisielle åpningen. Tornekrattet har uansett meldt forfall.

Kult navn
Den statlige oljegiganten med det småfikse navnet Statoil Hydro har mye på gang sammen. Ingen vet hvor mye de punget ut med til vinneren av navnekonkurransen. Mens Statoil lenge har vært på full fart inn i Russland, har Hydro hatt en lavere profil den siste tida. Men Hydro Texaco, derimot, fortsetter ufortrødent å selge baguetter og burgere fra bensinstasjonene. Helt uberørt av den store oljefusjonen.

Fusjoner er i det hele tatt flotte greier. Det viktigste med fri konkurranse er at den blir ordentlig fri. Og det blir den først når konkurrentene blir færre.

Eivind Lund og Helge Reiten er altså klare for å spille på samme lag. Lund er den avgjort mest meritterte av de to. Han er til og med forhenværende olje- og energiminister. Og fiskeriminister. Har til og med vært medlem av Senterpartiet. Noe som har gjort ham ytterligere kvalifisert til den opsjonspakken på 27 millioner han brukte ostehøvelen forsiktig på og reduserte med noen prosent. Til stor tilfredshet for finansminister Charlo Halvorsen. Daværende kommunalminister Paul Ottar Haga lot saken om opsjonspakken passere i stillhet. Når alt kommer til alt, skal ikke alt kommenteres i politikken.

Lang tur
Helge Reiten har en langt kortere cv. Han kom til Statoil som konsernsjef for tre år siden – etter å ha vært leder for Guds Kværner ASA. Som pengeflytter har han derimot lang erfaring, både for Kjell Bjørn Røkke og Rune Inge Gjelsten. Bare Mammon vet hvor han har vært i mellomtiden.

Men sammen er de sikkert olje i systemet. I eventyret hadde trollet på Hedalskogen tre hoder og ett øye. For dem som begir seg til plattformen for å kappe hodet av Statoil Hydro-trollet, ville det være lurt å spare det tredje. Det tilhører nemlig staten. Og du kapper ikke uten videre huet av faren din. Da får du fort med finansminister Kristin Krohn Clemet og oljeminister Åsne Seierstad å gjøre.

Men ut over det, er oppfordringen til Hydro Statoil og vice versa helt klar: Gi gass!

Dag Solberger frilansjournalist og spaltist i NA24. Han har vært pressemann i over 30 år, og blant annet jobbet flere år i Dagbladet.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot