RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Stortingets åpning 2015: Statsminister Erna Solberg (H) overrekker trontalen til kong Harald som er flankert av dronning Sonja og kronprins Haakon under den høytidelige åpningen av det 160. storting fredag.
Stortingets åpning 2015: Statsminister Erna Solberg (H) overrekker trontalen til kong Harald som er flankert av dronning Sonja og kronprins Haakon under den høytidelige åpningen av det 160. storting fredag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix

Trontalen: – Nye næringer må løfte Norge videre

Sist oppdatert:
Oljenæringen vil fortsatt være viktig, men det er andre næringer som skal løfte Norge videre i fremtiden, fastslår regjeringen i trontalen.

Oljenæringen vil fortsatt være viktig, men det er andre næringer som skal løfte Norge videre i fremtiden, fastslår regjeringen i trontalen.

– I år er det 50 år siden petroleumsvirksomheten startet på norsk sokkel og innledet en tid med vekst og økt sysselsetting, sa kong Harald da han leste opp trontalen i Stortinget fredag.

Her kan du tipse Nettavisens redaksjon på mail, eller ring 02060.

– Oljenæring vil fortsatt være viktig

– Store petroleumsinntekter og høy produktivitet i fastlandsøkonomien har gjort det mulig å bygge ut velferden mer enn i andre land. Vi har også spart til fremtidige generasjoner. Få land har fått slike muligheter.

Men de siste årene har situasjonen endret seg.

– Norsk oljenæring vil fortsatt være viktig, men mye tyder på at det er andre næringer og nye arbeidsplasser som må løfte vårt samfunn videre i fremtiden. Det må legges til rette for disse arbeidsplassene i privat konkurranseutsatt sektor. Dette er den langsiktige omstillingen vi står overfor.

Statsbudsjettet for 2016 skal fremme omstilling og høy sysselsetting, varsler regjeringen.

– Regjeringen vil fremme et budsjettforslag for arbeid, aktivitet og omstilling, sa kong Harald da han leste opp regjeringens trontale ved åpningen av Stortinget fredag.

Høyre og Frp varsler i trontalen at de vil prioritere tiltak som bidrar til langsiktig omstilling av den norske økonomien. Skattesystemet skal innrettes slik at et «i større grad bidrar til vekst og verdiskapning».

– Fallet i oljeprisen har gjort at omstillingen må skje raskere enn vi kunne håpet på. Flere opplever nå større usikkerhet om sin jobb og sin inntekt. Det blir nå viktig å håndtere den langsiktige omstillingen og den kortsiktige usikkerheten samtidig, sa kong Harald da han leste opp talen.

– Fagskoleutdanning viktig

Årene med omstilling kan bli krevende for Norge, advarte han.

– Men vårt utgangspunkt er godt. Vi har en godt utdannet befolkning, høy teknologisk kompetanse, jevn fordeling og rike naturressurser.

Regjeringen har startet opp arbeidet med en stortingsmelding om livslang læring og utenforskap, og varsler en egen melding om fagskoler.

I trontalen som ble lest opp av kong Harald i Stortinget torsdag, opplyste regjeringen at den vil at norske elever skal få bedre nytte av opplæringen, og at en ny realfagsstrategi og en lese- og skrivestrategi skal gi bedre motivasjon, læring og resultater.

– Arbeidet med en stortingsmelding om livslang læring og utenforskap er startet opp, kunne kong Harald fortelle i Stortinget.

Regjeringen legger til at den vil følge opp langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, og kommer inn på prioritering av fagskoleutdanning.

– Fagskoleutdanning er viktig for å møte nye krav i arbeidslivet. Regjeringen vil legge fram en stortingsmelding om fagskoler, kunne kongen fortelle.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere