RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STØRRE RISIKO: Valgforsker Anders Todal Jensen tror Arbeiderpartiet løper en større risiko enn regjeringen i forbindelse med flyktningkatastrofen i Middelhavet.
STØRRE RISIKO: Valgforsker Anders Todal Jensen tror Arbeiderpartiet løper en større risiko enn regjeringen i forbindelse med flyktningkatastrofen i Middelhavet.

Tror velgerne vil straffe Støre

Sist oppdatert:
Valgforsker tror Aps flykningpolitikk kan straffes av velgerne: - Mange har forståelse for at regjeringen nøler, sier valgforsker.

Regjeringen med statsminister Erna Solberg (H) i spissen har bestemt seg for å sende et sivilt skip til Middelhavet for å bistå i flyktningkatastrofen.

Skipet skal ikke hjelpe folk fra å drukne, men bli en del av EUs grensekontroll, der blant annet Italia utgjør grensen mot sør og som er mål for de fleste båtflyktningene som setter seil fra i hovedsak Syrias kyst.

Kritikken har ikke latt vente på seg, og mange mener regjeringen handler for lite og for sent.

Les også: - Sannheten må dyttes langt ned i halsen på dem

- Forståelse for at de nøler
Men likevel tror valgforsker Anders Todal Jensen at det er Arbeiderpartiet, og ikke regjeringspartiene Høyre og Frp som kan tape på saken.

Årsaken er at Ap har vedtatt at de vil ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria, mens regjeringen heller vil hjelpe flyktningene der de er. 

Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Regjeringen har fått kritikk fra ulike humanitære organisasjoner, og det er jo veldig vanlig og forutsigbart. I det ligger det at jeg også mistenker at det store gross av velgere ikke får dette helt med seg ennå, sier Todal Jensen til Nettavisen.

Han tror rett og slett at velgerne ikke vil straffe regjeringen for sin Middelhavs-politikk.

- Velgerne kan være opptatt av at noe må gjøres, men jeg tror også at mange er klar over at dette er en kompleks sak som det ikke finnes noen «quick fix» for. Jeg tror mange har forståelse for at regjeringen og andre land nøler, sier Todal Jensen.

Les Stavrums blogg: Ta imot flere FN-flyktninger
Les også: Willoch vil hjelpe flyktningene fra Syria der de er

Tyrkisk-kypriotisk redningsmannskap seiler mot en fiskebåt stappfull av syriske flyktninger på Middelhavet utenfor Nord-Kypros i forbindelse med en redningsaksjon i november i fjor.


- Ap løper en større risiko
Professoren ved NTNU i Trondheim, mener Ap løper en større risiko.

- Innvandringsopinionen i Norge er ikke spesielt liberal, og de fleste velgerne føler seg mer innvandringsfientlig enn partiet de stemmer på. Selv om deres eget parti går foran i en innvandringsliberal retning, er det ikke sikkert at de får med seg velgerne sine. Sånn sett kan det hende at Ap løper en større risiko enn regjeringen, sier han.

Todal Jensen tror en del er kritiske fordi de 10.000 flyktningene ikke løser problemet.

- 10.000 flyktninger er et pust i sivet i forhold til behovet. Det løser ikke flyktningbehovet i Syria. Det gjør jo også at en del velgere kanskje er kritiske til Aps forslag, fordi de mener at det på den ene siden ikke løser problemet, og på den andre siden skaffer det oss også en del problemer.

Les også: Stordalen vil gi 1.000 flyktninger overnattingsplass
Les også: Regjeringen framskynder bidrag til Middelhavet

- Best å sende dem tilbake
Han påpeker at det er stor uenighet om hva som er den beste løsningen.

- Jeg tror det som gjør folk opprørt, er at at tusenvis av folk drukner på havet. Men derfra begynner uenigheten, sier Todal Jensen, og fortsetter:

- Det er nok mange som tenker at det beste ville være å sende dem tilbake dit de kommer fra, eller å hindre at de legger ut på havet i det hele tatt. De vil mene at mer grensekontroll og skip som patruljerer langs kysten i Syria er en bedre løsning enn å hente 10.000 flyktninger hit, sier han.

Samtidig vektlegger han at det også er en stor velgergruppe som er innvandringsliberale, og som mener vi stiller for strenge krav og ikke kan overse følgende av borgerkrigen i Syria.

- Jeg tror det er stor enighet om at noe må gjøres fordi folk omkommer, men på den andre siden mener nok mange at det ikke skal bety at de som reddes i havet skal til Europa, og særlig ikke til Norge, sier Todal Jensen.

- Har vært irritert lenge
- Men hva med kritikerne som mener regjeringen handler for sent?

- De som har vært irritert på at det tar lang tid, de har nok vært irritert veldige lenge. Sånn sett kan du jo si at den akutte situasjonen nå egentlig har vært akutt lenge, og de som har vært opptatt av denne tematikken har nok også vært utålmodige lenge, sier valgforskeren.

Justisdepartementet opplyser til Nettavisen at det foreløpig ikke er noe nytt å melde om skipet som skal sendes til Middelhavet. Departementet håper at de i løpet av uken kan gå ut i markedet for å gjøre avtaler om bruk av skip.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere