RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trude Drevland maner til nasjonal lærlingdugnad


Gjesteredaktør Trude Drevland mener Norge trenger en dugnad for å få inn flere lærlinger.
Gjesteredaktør Trude Drevland mener Norge trenger en dugnad for å få inn flere lærlinger. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Skaff deg lærling ellers får du meg på døren, sier Nettavisens gjesteredaktør.

Mange lærlinger sliter med å få lærlingeplass etter yrkesutdanning på videregående skole.

Bare i Hordaland mangler 250 unge innen bransjene bil, elektriker og automasjon lærlingeplass. På landsbasis er tallet mye høyere.

- Lærlingeordningen styres vanligvis av fylkeskommunen. Og jeg vet at den enkelte fylkeskommune må jobbe svært hardt for å skaffe nok lærlingeplasser, sier torsdagens gjesteredaktør i Nettavisen og sittende ordfører i Bergen, Trude Drevland (H).

Jobbet hardt for lærlingplass

Bergen-ordføreren ble med ned til frisørsalongen Adam og Eva på Paleet i Oslo for å se hvordan lærlinger blir tatt imot der.

Susanne Svendsen (23) og Jakob Lindman (21) har vært henholdsvis en måned og ett år som lærlinger i Adam og Eva. De er klar over hvor privilegerte de er som har fått akkurat den lærlingplassen de ønsket seg, ikke minst lærlingplass i det hele tatt.

- Det er flere i klassen min fra Sørumsand videregående skole som ikke har fått lærlingplass. Da må de enten jobbe hardt for å finne en plass senere eller finne seg noe annet å gjøre, sier Susanne Svendsen til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lærlingene Susanne Svendsen (23) og Jakob Lindmann (21) forteller gjesteredaktør Trude Drevland (H) hvor priveligerte de er som har fått lærlingeplassen de ønsket seg hos Adam og Eva.


- Jeg jobbet i halvannet år som ryddegutt i en av salongene har jobbet hardt for å bli lærling her. Vil du ha lærlingplass kan du ikke være i tvil om at det er dette du ønsker, sier Jakob Lindman.

- Hvorfor burde bedrifter ta inn lærlinger?

- Lærlinger er unge, freshe og nytenkende. Miljøet blir friskere og det er veldig viktig å få inn lærlinger for å rekruttere nye i faget, sier de nærmest i kor.

Les også: Drevland tar selvkritikk

- Dette er fremtiden

Grunnlegger av Adam og Eva, Øistein Bjørndal kaster seg inn i samtalen.

- Se på dem da. Dette er jo fremtiden vår!

Han har drevet frisørkjeden siden 1973. I 1986 startet han også det som het Oslo frisørskole, som nå heter Adam og Eva skolen.

- Vi har hatt lærlinger helt siden oppstarten. I august startet 64 nye elever på skolen vår og nå har vi faktisk venteliste, sier Bjørndal.

Han henter inn lærlinger både fra egen skole og offentlig skole. Noen av elevene ved skolen blir lærlinger hos Adam og Eva, mens andre får lærlingplass i andre salonger.

Les også: Drevland: - Velkommen etter, Jonas!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Øistein BJørndal, Adam og Eva-gründer i diskusjon om lærlingeplasser med Bergen-ordfører Trude Drevland.


Koster å ha lærling

Bjørndal er ikke fornøyd med tilskuddet kjeden får for hver enkelt lærling de tar inn.

- Lærlinger er fremtiden vår og vi tar jobben med å lære dem opp. Før tjente vi på å ta inn lærlinger. Nå koster det veldig mye å ha lærlinger. De får en viss prosentsats av tarifflønnen. Det er først siste året vi kan tjene noe på dem, hvis de er flinke nok, sier frisør-gründeren.

Han sier han har kjempet fro høyere støtte i alle år.

- De er døve på de ørene. De må se viktigheten av dette. Ingen lærlinger, ingen rekruttering.

Les også: Bergensordfører Trude Drevland friskmeldt

Ønsker økte tilskudd

For 2015 er basistilskuddet for en læring 127 787 kroner. Enkelte bransjer kan også få ekstra tilskudd. I 2014 ble det bevilget 20 millioner ekstra til ordningen for å stimulere bedrifter til å ta inn flere lærlinger. I 2015 ble det først ikke foreslått noen endring. Men det endte til slutt på en økning på 4000 kroner per lærlingkontrakt i tillegg til prisstigningen.

NHO ønsker at tilskudd til lærlinger skal være tilsvarende det en skoleplass i videregående skole koster.

- «Jeg arresterer» de som ikke tar inn lærlinger

Trude Drevland (H) er brennende opptatt av lærlinger.

- Det var virkelig en opptur å se satsningen hos Adam og Eva. Lærlinger er fremtiden for en vellykket bedrift. Nå trenger vi en dugnad over hele landet for å få inn flere lærlinger. Spesielt nå trenger vi å bygge opp ungdommen som er fremtiden vår, påpeker hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trude Drevland vil «ta» bedriftseiere som ikke tar inn nye lærlinger.


Drevland kommer også med en advarsel til bedriftseiere ute i det ganske land.

- De som ikke tar inn lærlinger risikerer at jeg gjør som fylkesordføreren i Rogaland og banker på og «arresterer» de som ikke griper den unike muligheten lærlinger gir, sier gjesteredaktør Drevland.

1800 frisørlærlinger

Innen frisørfaget er det rundt 1800 løpende lærlingkontrakter. Hvert år tas det inn rundt 800 nye lærlinger.

Edel Kristin Teige er president i Norske Frisør- og velværebedrifter og driver seks frisørsalonger i Bergensdistriktet under navnet ET Hårstudio. Totalt har hun 15 lærlinger.

- Jeg har tro på at yrkesfag er fremtiden for veldig mange norske ungdommer. Det er det viktig at vi blir bevisste på for at samfunnet skal få tilfredse, mestrende og vellykkede voksne som har funnet et yrke de trives i, sier Teige til Nettavisen.

Fortjener høyere status

- Er det vanskelig å skaffe nok lærlingplasser?

- Hos oss er det egentlig ikke det. Frisørfaget har en lang historikk med å ta inn lærlinger hvor en mester lærer opp en lærling. I hudpleiebransjen har de ikke den ordningen enda, men det jobbes det med. Kombinasjonen å vise ferdigheter i bedrift, at de unge får jobbe i team og kjenne på hva som skal til er nyttig. Ikke bare skal de være faglig dyktige, men også ha en evne til å lese mennesker. En god frisør gjør ikke bare noe med selvtilliten til en kunde, men også selvfølelsen.

Hun mener yrkesfag fortjener en høyere status i samfunnet enn det har i dag.

- Det er et samfunnsproblem. Jonas Gahr Støre sa på NHOs Småtinget at politikere ikke har vært flinke nok til å framsnakke yrkesfag.

Er det nok rekruttering innen frisørfaget?

Vi har en del, men vi kunne ønsket oss flere. Dette er et trygt yrke, alle må jo ordne håret. Vi har en stor omsorgsfunksjon og viktighet for mange mennesker og står gjerne med fulle lister av faste kunder som går til oss år etter år, sier Edel Kristin Teige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere