*Nettavisen* Nyheter.

Trygd til salgs

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

En Økokrim-tiltale setter fokus på den norske uførebølgen.

18.04.07 07:08

(NA24-KOMMENTAR): Mandag sendte TV 2 dokumentaren «Trygd til salgs». Den omhandlet en lege og en psykolog som i samarbeid skal ha bidratt til at et betydelig antall personer har fått urettmessig uføretrygd.

Samme dag tok Økokrim ut tiltale mot de to i det som beskrives som Norges største trygdesvindelsak. NAV varsler også anmeldelser.

Et femtitalls trygdemottagere er involvert. Økokrim anslår at virksomheten har ført til eller kunne ført til offentlige utbetalinger på 150 millioner kroner. I tillegg kommer forsikringsutbetalinger som følge av uførestatusen. Det kan også vise seg at saken har enda større omfang.

Søkerne kommer i det vesentlige fra det marokkanske miljøet i Norge, og de har ifølge tiltalen betalt mye mer enn normalt for å få attestene, som i stor grad skal dreie seg om psykiske lidelser. Pengene gjør at flere lever godt i hjemlandet, med det som tilsvarer en ministerlønn, ifølge TV 2.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vanskelig å gardere seg mot?
Fra NAV var gjennomgangstonen i TV 2s program at det er vanskelig å gardere seg hvis betrodde personer som leger og psykologer misbruker sine stillinger.

Men den angivelige svindelen var ikke spesielt profesjonelt gjennomført. For eksempel var enkelte av diagnosene helt identiske, bortsett fra navn og fødselsdato, endog med identiske skrivefeil. Passasjer i diagnosene var klippet rett fra en lærebok i psykologi. Den aktuelle psykologen hadde ikke autorisasjon, og var anmeldt to ganger for dette, ifølge TV 2. Psykologen skal også ha signert og stemplet på blanke ark, som legen selv har brukt til å lage psykologerklæringer.

Hva hvis de hadde vært mer forsiktige i sin virksomhet? Ville de da blitt avslørt? Og viktigere: Hva med alle de gråsonetilfellene hvor legen eller psykologen ikke svindler, men bare er litt vel ettergivende i forhold til pågående trygdesøkere?

- Relativt stort omfang
- Det er grunn til å tro at det svindles med offentlige støtteordninger i relativt stort omfang i Norge. Noe annet ville være naivt, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i TV 2-programmet.

Uførestatistikken peker også i den retning. De siste ti årene er antallet uføretrygdede i Norge økt med nesten 30 prosent, uten at det er noen tegn til at befolkningen er sykere. Hvert eneste år har antallet økt, og er nå på 328.000. Dette kommer i tillegg til alle som er sykemeldt, på attføring, rehabilitering eller ledighetstrygd.

Norge har en større andel uføre enn noe annet OECD-land. Så langt har økningen fortsatt tross et stadig bedre arbeidsmarked.

Debatten kommer
Vanskelige spørsmål vil tvinge seg frem. For eksempel om kombinasjonen av trygdeordninger og skattesystem gjør det for lite lønnsomt å jobbe for betydelige grupper. Og om det er riktig at privatpraktiserende leger skal ha ansvar for å være dørvoktere for offentlige trygdeordninger. Og om et tillitsbasert system fungerer i forhold til stadig større grupper arbeidsinnvandrere fra land med langt lavere levestandard og kostnadsnivå, samt en helt annen kultur enn den norske.

Ikke minst burde de som hevder å være de sterkeste forsvarerne for velferdsordninger være opptatt av at disse har tillit og er bærekraftige.

Og ellers:
Jeg oppdaget nettopp at jeg i dag har skrevet daglige kommentarer for NA24 i ett år.

I innboksen min ser jeg daglige bevis på at kommentarene både gleder og forarger lesere. Uansett om du gledes eller forarges: Takk for at du leser! Det er tross alt det vi journalister lever for og av.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Skivebom om strøm
Drømmebolig gir aksjefall
Meningsløst statlig fond
Uff, det går bra ett år til
Renten skal opp
Grønn øy på grønn gren
Lønnsomt for bybønder
Jeg, en lånehai
Veien til uføretrygd
Nøytron-Svein og den tomme banken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.