TV 2: Bistandskuttet halveres i budsjettet

KrF, Høyre, Frp og Venstre er nær en løsning på neste års budsjett.

KrF, Høyre, Frp og Venstre er nær en løsning på neste års budsjett. Foto: Paul Weaver

Kuttet på bistandsbudsjettet halveres, og elavgiften økes. Det er trolig noe av det samarbeidspartiene på Stortinget har blitt enige om i sluttspurten av budsjettforhandlingene.

22.11.15 21:33

TV 2 erfarer sent søndag kveld at partene er svært nær en løsning. Etter det kanalen kjenner til, har det blitt flyttet på fem milliarder kroner i løpet av forhandlingene.

Det skal ligge en skisse på bordet som blant annet innebærer at elavgiften økes med 1,5 øre per kilowattime. Dette nulles ut med et skatteskifte der det nederste trinnet i den nye trinnskatten justeres, noe som gir mer i netto skattelette.

Klimatiltak

Regjeringen blir også bedt om å komme til Stortinget med flere nye klimatiltak, ifølge TV 2.

I regjeringens forslag til statsbudsjett ble det foreslått å finansiere halvparten av kostnadene knyttet til den store asyltilstrømningen med bistandspenger. Ifølge TV 2 er dette kuttet i bistandsbudsjettet nå halvert.

Forhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og samarbeidspartiene KrF og Venstre fortsetter på Stortinget sent søndag kveld, men alt tyder på at de nærmer seg en løsning som trolig blir presentert mandag. Partene sa imidlertid søndag ettermiddag at de var innstilt på å bruke natta på å komme i mål.

– Det går opp og fram, sier Venstres Terje Breivik søndag kveld.

– Vi er i hvert fall innstilt på å være her så lenge som det trengs, og om det blir natt så blir det natt, sier Hans Olav Syversen (KrF).

– Det går helt klart i riktig retning, legger han til.

God stemning

Før et møte klokka 18 var det tilsynelatende god stemning mellom de finanspolitiske talspersonene. På spørsmål om det var noe nytt å fortelle, svarte Syversen spøkefullt:

– Ja! Til de der inne.

Terje Breivik tok noen pull-ups i døråpningen før de andre kom, og Svein Flåtten (H) hadde med sjokolade i en liten pose. Noe som ble satt stor pris på av de andre.

Statsminister Erna Solberg (H) forstår at forhandlerne har en krevende jobb.

– Når man skal putte ni milliarder kroner av omdisponeringer inn i et ferdiglaget budsjett på grunn av asylkrisen, så blir det vanskelig. Da må man gjøre nedskjæringer som ikke var planlagt, sier Solberg til NRK.

Mye på plass

Syversen bekreftet overfor NTB tidligere søndag at det nærmer seg en løsning.

– Mye er på plass, sa han, men både han og de andre finanspolitikerne og deres rådgivere forberedte seg på forhandlinger langt ut i de små nattetimer.

– Man kan være kommet veldig langt, men man må også gå den siste mila, sier Syversen.

Ifølge NRK har partene trolig klart å enes om et opplegg for de vanskelige sakene som bistandspolitikken, klimagassutslippene og skatteopplegget. Men det er mange andre saker i statsbudsjettet som må avklares.

Det ligger an til at resultatet kan presenteres mandag, men det er usikkert om det kan skje innen fristen de har satt seg, som er klokka 12.

– Vi får se om det blir mørkt og om det blir morgen sjuende dag, sa KrF-politikeren med et smil.

Mange detaljer

Det var etter et møte mellom de fire partilederne hos statsministeren at det tilsynelatende løsnet i forhandlingene. På møtet skal det blant annet ha kommet viktige avklaringer knyttet til sentrumspartienes krav om å gjøre budsjettet grønnere. Etterpå var det mer optimisme å spore hos forhandlerne, og KrF-leder Knut Arild Hareide uttalte at regjeringen viste «reell vilje til enighet».

KrF og Venstre satte seg ned for å jobbe fram en liste med krav, og Breivik og Syversen hadde møter for å koordinere seg lørdag og søndag før kravene ble sent regjeringspartiene. Dette dannet utgangspunkt for søndagens møter.

Selv om rammene skal være på plass, er det mange detaljer som også må inn og kvalitetssikres. Dette gjelder også de symbolske hjertesakene partiene gjerne vil ha med. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.