*Nettavisen* Nyheter.

Tvangssolgt i helgen

Foto: (Scanpix)

Tre av Terra-kommunene fikk vite at deres investeringer ble tvangssolgt av Citigroup.

03.03.08 15:18

Flere av Terra-kommunene fikk i helgen en lite morsom nyhet, nemlig at deres CDO-produkter har blitt tvangssolgt av Citibank.

NA24 – din næringslivsavis

Årsaken til tvangssalget er at disse produktene hadde såkalte triggere som oppløste investeringen dersom kursene i de underliggende obligasjonspapirene falt til under halvparten av inngangsverdien.

Massive tap
En av kommunene som er berørt er Haugesund, som kan tape flere hundre millioner kroner dersom verdiene de plasserte i investeringen forvitrer helt. Også Bremanger kommune og Rana opplevde tvangssalg. Ifølge Haugesunds Avis har Haugesund kommune plassert 227,5 millioner kroner. Triggeren skulle utløses når verdien falt til rundt halvparten av den opprinnelige verdien.

Etter hva NA24 kjenner til er tapene betydelige også for de andre kommunene. Men hvor stort tapet blir er det ikke endelig oversikt over.

I Rana kommune fikk de også beskjed i helgen om tvangssalgene. Der investerte de 84 millioner kroner i slike produkter som nå blir tvangsoppløst på grunn av verdifall av Citigroup. Rana Blad melder at Rana kommune nå har solgt ut alle sine investeringer. Ingen av investeringene er dog solgt ut frivillig. De er rett og slett blitt tvangsrealisert.

Vanskelige produkter
Til Haugesunds Avis sier ordfører Petter Steen jr. at de fikk vite om dette triggerpunktet i høst.

– Jeg har hatt vondt i magen og gått rundt og vært nervøs for at det kunne komme et tvangssalg. Men dette er noe jeg ikke har kunnet si høyt, sier Steen til sin lokale avis.

Det har vært problemer for kommunene å skaffe seg oversikt over investeringene ettersom Citigroup bare har forholdt seg til konkursboet til Terra Securities, og dermed har nektet å snakke direkte med kommunene. Det er Terra Securities som har stått imellom de avanserte forretningene.

Nå raser igjen ordførerne mot Terra, som solgte dem investeringene.

– Nok en gang viser det seg at Terra solgte kompliserte produkter til kommunene uten å informere skikkelig om risikoen. Vi har gjentatte ganger fått beskjed fra Terra om at kommunene bare burde sitte stille i båten og vente på bedre tider, så ville vi ikke tape penger på disse obligasjonene. Tvangssalget beviser en gang for alle at Terra har forsøkt å føre oss bak lyset, sier Geir Waage som er ordfører i Rana til Rana Blad.

Han poengterer at Terra skal ha hevdet at det ikke fantes noen trigger knyttet til libretto-obligasjonene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.