RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tvert nei til bombspioner

Sist oppdatert:
- Summen av dette blir den totale overvåking, sier Venstre-leder Lars Sponheim til kravet om å bruke bomringene for å knipe skattesnytere.

Datatilsynet har mottatt en rekke henvendelser fra lokale skattemyndigheter som vil bruke data fra bomstasjonene for å knipe skattesnytere, skriver Aftenposten.

Men Datatilsynet mener skattemyndighetene må holde fingrene av fatet. Det samme gjør flere opposisjonspolitikere.

- Skattedirektoratet vil så gjerne, Men dette blir de gode hensikters tyranni. Summen av dette blir den totale overvåking, sier Venstre-leder Lars Sponheim til Nettavisen.

Han mener bruk av data til andre formål enn de er ment for, bryter ned folks tillit til systemet.

- Denne type overvåking er nettopp etablert bare for dette formålet, og folk har tillit til at det bare er for det formålet, sier han.

Storebror

-Jeg er motstander av denne type kopling mellom registere, sier Høyres Trond Helleland, som sitter i Transportkomiteen på Stortinget.

Han varsler at Høyre vil stemme mot dersom et slikt forslag kommer opp i Stortinget.

- Hvis man for eksempel får bruke tilsvarende opplysninger fra minibanker og liknende kan man følge en person nærmest fra minutt til minutt. Da er vi inne i et «Storebror ser deg-samfunn», sier han.

Privat
Datatilsynet mener det er i strid med personopplysningsloven dersom bomselskapene oppbevarer passeringsdata etter at kunden har gjort opp for seg. Slike data kan for eksempel brukes til å avsløre juks med pendlerfradrag eller firmabiler som brukes til private formål uten at det oppgis.

- Dette er privat informasjon som skattemyndighetene må ha lovgrunnlag for å hente ut, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i tilsyns- og sikkerhetsavdelingen i Datatilsynet til Aftenposten.

Saken er nå under utredning i Skattedirektoratet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere