RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tviler på milliardavtaler

Sist oppdatert:
Forsvarsministeren mener det er store muligheter for norsk industri i jagerfly-prosjektet Joint Strike Fighter. Eurofighter hevder amerikanerne ikke har tradisjon for å levere gjenkjøp.

Mandag ettermiddag ble det kjent at regjeringen har besluttet å videreføre den norske deltakelsen i det amerikanske kampflyprosjektet Joint Strike Fighter. Beslutningen kommer etter at Lockheed Martin har lagt frem en forbedret pakke for norsk industri, hvor det er identifisert mulige industriavtaler på inntil 20 milliarder kroner.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier til TV 2 Nyhetene at det med denne avtalen er større muligheter for norsk industri, særlig innen områder som maskinering kompositt og elektronikk.

- Det betyr ikke at vi er fornøyd med avtalen. Vi vil jobbe videre med JSF og de andre leverandørene, for å få til gode avtaler for norsk industri, sier hun.

Ikke nærmere JSF-beslutning
Forsvarsministeren understreker at avtalen ikke innebærer en beslutning om kjøpe Lockheed Martins fly, bare at regjeringen har lykkes i arbeidet med å styrke mulighetene for norske industri hvis valget skulle falle på amerikanerne.

En av leverandørene regjeringen kommer til å jobbe mot er EADS, som står bak jagerflyet Eurofighter. EADS-direktør David Hamilton lover å tilby norsk industri så store industriavtaler som regjeringen krever. De 20 milliardene amerikanerne tilbyr, er han mer skeptisk til.

- Jeg er glad på Norges vegne, hvis løftet om 20 milliarder i industriavtaler materialiserer seg. Tidligere har ikke amerikanerne levert det de har lovet, sier han til NA24.

Han tror ikke at regjeringens videreføring av JSF-avtalen betyr at Norge er et skritt nærmere å velge Joint Strike Fighter.

- Jeg føler ikke at det er det i det hele tatt. Dette er en beslutning som ikke skal tas før i 2008, sier David Hamilton, som i større grad ser på denne avtalen som norsk forsøk på å ta igjen noe av det de ikke har oppnådd fra amerikanerne tidligere. Gode industriavtaler.

Må konkurrere om oppdrag
Lockheed Martin-direktør Tom Burbage har tidligere uttalt til norsk presse at avtalen forutsetter at norsk industri er konkurransedyktig og klarer å holde kostnadene nede.

- Dette er noe vi jobber veldig hardt med i samarbeid med norsk industri for å få til, sier Burbage til Dagbladet.no.

Avtalen med JSF innebærer at norske myndigheter bevilger ytterligere 114 millioner kroner til prosjektet. Så langt er det innbetalt 429 millioner kroner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere