*Nettavisen* Nyheter.

Typisk norsk å være ærlig

New York, Manhattan. Foto: Øyvind Bakke (Side2)

Engleaktige nordmenn betaler trafikkbøter selv når det ikke er nødvendig.

19.02.07 08:37

(NA24-KOMMENTAR): Kampen mot korrupsjon er blitt en stadig mer sentral del av internasjonalt utviklingsarbeid. Og i Norge er flere korrupsjonsskandaler avdekket de siste årene. Nylig kom det en hard granskningsrapport om forholdene i Bærum kommune.

Da er det tross alt hyggelig å kunne konstatere at nordmenn er fullstendig ukorrupte i en undersøkelse av parkeringsbøter gitt til de drøyt 1.700 FN-diplomatene i New York.

Rapporten «Cultures of Corruption: Evidence from Diplomatic Parking Tickets» av Raymond Fisman og Edward Miguel kom egentlig i fjor, men er profilert av forskningsinstituttet National Bureau of Economic Research nå i februar. Her er en kortversjon.

Kunne droppe betaling
Frem til november 2002 kunne FN-diplomatene la være å betale P-bøter og vise til diplomatisk immunitet. Fisman og Miguel har kartlagt i hvilken grad diplomater fra ulike land benyttet seg av denne muligheten i en femårsperiode frem til innskjerpingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Norge er blant et lite antall land der diplomatene betalte alle parkeringsbøtene. Andre parkeringsengler er ganske forutsigbare lavkorrupsjonsland som Sverige, Danmark, Japan, Canada, Storbritannia og Nederland, men også land som Jamaica, Colombia og Burkina Faso, som scorer middels på antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency Internationals årlige rangering. Også Aserbajdsjan, som ifølge Transparency International er et svært korrupt land, klarte seg uten ubetalte bøter.

I motsatt ende av skalaen ligger Kuwait. I snitt pådro hver FN-diplomat fra Kuwait seg utrolige 246 ubetalte P-bøter hvert år. Det er altså omtrent en ubetalt bot pr. arbeidsdag, året rundt.

På versting-toppen følger deretter Egypt, Tsjad, Sudan, Bulgaria, Mosambik, Albania, Angola, Senegal og Pakistan. Dette er land som jevnt over har mye korrupsjon.

Eksempel på korrupsjon
Forfatterne av rapporten mener det å la være å betale P-bøter når man ikke trenger er et godt eksempel på korrupsjon, definert som misbruk av betrodd myndighet til privat fordel.

Det man ønsket å undersøke var hva som var den viktigste forklaringen bak ulik utbredelse av korrupsjon: Er det ulike sosiale normer eller er det ulike grader av kontroll og rettslige reaksjoner.

Konklusjonen er at sosiale normer ser ut til å dominere, for det er en klar sammenheng mellom korrupsjonsnivået i diplomatenes hjemland og antallet ubetalte bøter i New York. Parkeringsverstingene kommer jevnt over fra land som scorer høyt på rangeringer av korrupsjon.

Inngrodd kultur
De to forskerne finner at denne sammenhengen er meget sterk, selv om man korrigerer for ulike faktorer, som landenes inntekstenivå, geografiske plassering, og så videre. Forskjellen mellom diplomater fra land med mye og lite korrupsjon øker dessuten, temmelig overraskende, jo lenger de er i New York.

Man beholder altså korrupsjonskulturen fra hjemlandet.

Den litt triste konklusjonen synes å være at det ikke er lett å endre en korrupsjonskultur. På den positive siden finner man jo også at når man først har fått en kultur med lite korrupsjon, så faller man ikke tilbake til gamle synder med en gang muligheten bryr seg.

Holdningen til korrupsjon henger med – både for norske «engler» og for parkeringsverstingene.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Miljø-Gjedrem
USA fra forsvar til velferd
Fransk oppskrift på stagnasjon
Lønnsom piratkopiering?
Skrøner på seg elendighet
Hvem bader naken?
Stygg tomat, styggere politikk
Giskes kunstgrep
Stadig flere lever på staten
Er din pensjon truet?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.