*Nettavisen* Nyheter.

Tyske partiledere enige om storkoalisjon

Foto: Kai Pfaffenbac (Reuters)

Etter en intens forhandlingsinnspurt er Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes konservative allianse CDU/CSU kommet til enighet med sosialdemokratiske SPD om en regjeringsplattform.

27.11.13 21:32

Gjennombruddet kom i de tidlige morgentimene onsdag da partilederne ble enige om de siste detaljene i koalisjonsavtalen etter å ha vært i samtaler gjennom hele natten. Dermed ligger det an til en «svartrød» storkoalisjon i Tyskland i årene som kommer, med Angela Merkel som regjeringens førstekvinne. Det skriver NTB.

Forutsetningen er at partimedlemmene i SPD sier ja til regjeringsplattformen i en uravstemning.

Ifølge kilder nær forhandlingene er partiene blitt enige om å innføre en nasjonal minstelønn, noe som har vært ett av SPDs hovedkrav i forhandlingene.

Omfattende avtale
Koalisjonsforhandlingene har vart i hele to måneder, og selve avtaleteksten er svært omfattende. Da siste innspurt startet, var utkastet 173 sider langt.

Enigheten som nå er kommet på plass, innebærer ifølge nyhetsbyrået DPA at de skal innføres en minstelønn på 8,50 euro timen fra og med 2015. I enkelte næringer skal det kunne framforhandles unntak, men bare fram til senest 2017.

En enighet skal også ha falt på plass om flere endringer i pensjonen. Det skal innføres en minstepensjon på 850 euro i måneden fra 2017 av for arbeidere med lav inntekt. Samtidig skal uføretrygden økes. Fra nyttår av skal man også kunne ta ut full pensjon i en alder av 63 år, forutsatt at man har 45 års opptjeningstid. Pensjonen skal samtidig økes for mødre med barn født før 1992.

Det er anslått at pensjonsreformen vil koste 20 milliarder euro, tilsvarende 165 milliarder kroner.

Avstemning i vente
De siste punktene som gjensto tirsdag kveld, var finansieringen av reformene og spørsmål om utdanning og om dobbelt statsborgerskap. Men i løpet av natten klarte partiene å finne felles grunn også her.

Når regjeringsplattformen blir lagt fram, skal den stemmes over i SPD. Alle de 475.000 medlemmene i partiet har da stemmerett.

For SPDs partileder Sigmar Gabriel blir avstemningen en hard prøve. Nyhetsmagasinet Der Spiegel skriver i sitt siste nummer at stemningen for å si nei er sterk mange steder, og utfallet betraktes som helt uvisst.

Mange i SPD frykter at partiet skal bli marginalisert i en storkoalisjon, slik partiet ble forrige gang det satt i regjering med CDU/CSU. SPD fikk samtidig bare 25,7 prosent av stemmene i valget i september, mens de CSU/CDU fikk 41,5, og SPD blir derfor en klar «juniorpartner» i et regjeringssamarbeid.

Postene må fordeles
Blir det et nei, må Tyskland trolig skrive ut nyvalg. Alternativt kan Merkel forsøke å danne en mindretallsregjering, eller hun kan gjenoppta samtalene med De grønne. En regjeringskoalisjon mellom SPD, De grønne og venstreradikale Die Linke er også en teoretisk mulighet.

Lykkes CDU/CSU og SPD derimot i å få en regjering på plass, er det ventet at Merkels parti CDU vil beholde statsministerposten og samtidig få fem andre ministerposter. CSU vil få tre ministerposter, mens SPD vil få seks.

Noen offisiell kunngjøring om fordelingen av ministerpostene er ikke ventet før etter avstemningen i SPD.

Planen er at statsministeren skal bli valgt i en avstemning i Forbundsdagen 17. desember. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.