*Nettavisen* Nyheter.

U-landene fosser frem

Skillet mellom nord og sør er snart avleggs.

(NA24-KOMMENTAR): NA24 skrev onsdag om Verdensbankens nye statusrapport for verdensøkonomien, «Global Economic Prospects».

Hovedkonklusjonen i rapporten er at laber vekst i de rike OECD-landene, spesielt USA, i stor grad motvirkes av solid fremgang for utviklingsland.

For verdensøkonomien som helhet blir det anslått en BNP-vekst på 3,3 prosent i 2008, ned fra 3,6 prosent i 2007. Hvis man justerer for landenes ulike kjøpekraft (slik en del andre tilsvarende undersøkelser gjør), blir tallet 4,9 prosent for 2008 og 5,2 prosent for 2007.

Utviklingslandene ventes å vokse med 7,1 prosent, ned fra 7,4 prosent i 2007. Begge tallene er oppjustert med et prosentpoeng i forhold til bankens rapport for ett år siden. 2008 blir i så fall det femte året på rad denne gruppen vokser mer enn 6 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Afrika sør for Sahara har hengt etter, men er nå i siget. Her ventes det en vekst på 6,4 prosent i 2008, opp fra 6,1 prosent i 2007.

I tillegg til den gode veksten, peker Verdensbanken på flere positive utviklingstrekk: Analfabetismen er på retur, levealderen øker (selv om AIDS-epidemien i Afrika demper fremgangen), det er færre væpnede konflikter, svært få land sliter nå med hyperinflasjon, blant annet fordi man har fått strammere styring av statsbudsjettene (Zimbabwe er som kjent et unntak), valutakursene svinger mindre, og så videre.

Ser ikke positiv utvikling
Utviklingen er åpenbart positiv. Derfor er det forstemmende at en stor gruppe, som jeg kollektivt vil kalle «de velmenende», ikke ønsker å se hva som skjer. De velmenende er godt eksemplifisert med Den norske kirke, som undet det siste Kirkemøtet kjørte seg fast i en overforenklet og foreldet «nord-sør»-tankegang.

Her opererer man fortsatt med et karikert bilde av det rike nord som utbytter det fattige sør, noe som fører til at forskjellene i verden øker. Handel beskrives som en ren verdioverføring fra sør til nord, som bare i liten grad motvirkes av bistand.

Men dette stemmer jo overhodet ikke med virkeligheten. Ikke bare vokser utviklingslandene mer enn de rike landene, det er jo nettopp på grunn av den økte handelen at de vokser. Hvis butikkgiganten Wal-Mart var et land, ville dette landet vært Kinas sjette største eksportmarked. Den kyniske, profitthungrige og utskjelte ledelsen i Wal-Mart har trolig gjort mer for å løfte millioner ut av ytterste fattigdom enn noen velmenende bistandsorganisasjon har klart.

Og handelen har ført til en enorm overføring av økonomisk makt fra rike til fattigere land. Når amerikanske banker nå kommer i klemme, er det selskaper i Kina og Midtøsten som går inn med friske milliarder.

Ser heller ikke nye utfordringer
Ikke bare overser man fremgangen, man det foreldede verdenssynet fører trolig til at man ikke ser nye, og reelle, utfordringer, for eksempel at fremtidens store skillelinjer kan komme til å gå internt i utviklingsland, ikke mellom nord og sør.

Det er blitt større økonomiske forskjeller internt i det tidligere kommunistlandet Kina enn i USA, som er det vestlige landet med størst forskjeller (målt med den såkalte Gini-indeksen.), ifølge FNs utviklingsrapport.

Som FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan sa det: - I hovedsak er taperne i dagens svært ulike verden ikke dem som er for mye utsatt for globalisering, men dem som ikke er kommet med.

I de velmenendes verdensbildet blir det også lite rom for at interne forhold i fattige land hindrer fremgang, for problemene skyldes jo angivelig det rike nords utbytting av det fattige sør. Derfor farer man med harelabb over ting som korrupsjon og kleptomane politiske ledere, som er et grunnleggende problem i mange fattige land.

Verden er nok urettferdig, men den er urettferdig på en annen måte enn før. Hvor mange år må det gå før de velmenende oppdager det?

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Gros dobbeltmoral
Sunn bankskepsis
Kan markedet spå valg?
Meglernes boligbløff
Lær av oljeprisen

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag