RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UDI-sjefen går - får ny jobb

Foto: Jarl Fr. Erichsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Men direktør Manuela Ramin-Osmundsen har allerede sikret seg ny jobb.

Ramin-Osmundsen skal begynne i Utenriksdepartementet. I første omgang skal Ramin-Osmundsen lede arbeidet med et prosjekt som skal knytte sammen migrasjonspolitikken og utviklingspolitikken.

LAST NED: Les hele rapporten her (word-dokument)
HAGEN: - Burde ikke fått ny jobb
VEGGAVISEN: Diskutér saken her

Graver-utvalget slår fast at UDI brøt utlendingsloven da de ga opphold til 182 irakere i fjor, og mener Ramin-Osmundsen visste om dette. Selv bestrider hun dette.

Det rettes knallhard kritikk mot flere navngitte personer, særlig tidligere UDI-sjef Trygve Nordby og avdelingsdirektør Paula Tolonen i asylavdelingen i UDI.

- Kritikken er meget alvorlig, sa arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen på en pressekonferanse mandag.

- Rapporten gir ikke grunnlag for å fastlå at Manuela Ramin-Osmundsen har ført meg bak lyset, understreker Hanssen.

Ny jobb
Statsråden sa også at han allerede fredag ble orientert om at UDI-sjefen trekker seg.

Fra 2002 til 2006 har Manuela Ramin-Osmundsen vært assisterende direktør i UDI, og siden januar har hun fungert som direktør i UDI.

Ramin-Osmundsen var ferdigutdannet som jurist i 1986. Hun har en variert bakgrunn fra inn- og utland, og i perioden 1998 til 2002 ledet hun «Senter mot etnisk diskriminering».

Brøt loven
Den uavhengige granskingskommisjonen har innhentet informasjon fra tidligere og nåværende ansatte i blant annet UDI.

Kommisjonen har gjennomgått Utlendingsdirektoratets (UDI) håndtering av 182 saker, hvor arbeidstillatelse er innvilget i medhold av utlendingsloven § 8 annet ledd til nord-irakere som tidligere har hatt såkalt MUF-tillatelse.

Utvalget, som ble ledet av professor Hans Petter Graver, slår fast at direktoratet la opp og gjennomførte en praksis i strid med utlendingsloven.

Bevisst
- Nesten alle søkere som ikke fylt vilkårene fikk innvilget opphold, slår Graver fast.

Det ble bevisst lagt opp til en praksis i ytterkant av loven, og departementet ble ikke orientert.

- Det var ingen tvil om hvordan sakene skulle behandles, sier han.

Til TV 2 Nettavisen sier Graver at han var ovverrasket over der kommisjonen har funnet.

- Det overrasket meg at et organ som behandler så mye juridisk hadde så lite klare retningslinjer og kontrollapparat, sier han.

Feil side
Utvalget skriver at direktoratet la seg bevisst på en linje hvor regelverket og instrukser ble tøyd. Dette førte til at de havnet på feil side av loven. Det ble gitt signaler fra ledelsen om at anvendelse av utlendingsloven skulle være «liberal». Innvendinger fra saksbehandlere ble ikke tatt hensyn til da det ble lagt opp til en behandling som til dels var i strid med loven, og epartementet ble heller ikke orientert.

- Det er kommet fram svært alvorlig kritikk i rapporten, som innebærer at vi må rydde opp. Jeg vil gjennomføre de tiltakene som er nødvendige for å sikre tydelige styringsforhold, avklarte roller og klare rutiner som hindrer at dette skjer igjen, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Han ber nå om råd fra Graver-utvalget, som jobber videre, og hvordan UDI kan fungere bedre.

Plikt
Direktoratet hadde plikt til å informere departementet før gjennomføring av praksisendringer. Slik informasjon ble ikke gitt før behandlingen var nærmest ferdig i januar 2006.

- Flyktning- og innvandringsområdet er et svært politisert felt med stor offentlig oppmerksomhet. Jeg tror det er en bred enighet om nødvendigheten av en politisk styring med et så viktig område, sier Hanssen.

Politikerne skal ikke avgjøre enkeltsaker, men trekke opp linjer og gi klare føringer for behandlingen av disse sakene. Det er lov å være uenig med politikerne, men når jeg og mine politiker-kolleger har lyttet, vurdert og tatt en beslutning, når en lov eller forskrift er vedtatt, når en instruks er gitt, må vi kunne ha tillit til at de mange enkeltsakene blir behandlet i tråd med våre beslutninger, slo Bjarne Håkon Hanssen fast mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere