*Nettavisen* Nyheter.

Uenig i strategien, tar æren likevel

I Arbeiderpartiet krever man den ene dagen at toppsjefene i børslokomotivene får sparken, for så å ta æren for selskapenes aksjeutvikling den neste.

18.05.06 06:53

(NA24-KOMMENTAR): Tirsdag skrev NA24 om milliardgevinstene den norske staten har fått ved ikke å følge Bondevik-regjeringens råd våren 2002 om å selge seg videre ned i selskaper som Statoil, Hydro og Telenor.

Forslaget ble den gang stanset av stortingsflertallet, med Arbeiderpartiet i spissen. Siden da er verdien av selskapene med tunge statlige eierposter både doblet og tredoblet på Oslo Børs.

Nå triumferer Steinar Gullvåg, som sitter i Stortingets næringskomité for Arbeiderpartiet:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2 (TV 2 Nettavisen)

- Den pengeplasseringen som er gjort, har vært ytterst lønnsom. Samtidig som den bidrar til å styrke norsk eierskap, sier Gullvåg NA24. Han vil at staten skal øke sitt strategiske eierskap i norsk næringsliv.

Det er riktig at pengeplasseringen, som altså bestod i at man ikke gjorde noe, har vært svært lønnsom. Riktignok har det vært en generell børsoppgang siden våren 2002, men oppgangen for de delstatlige selskapene har vært sterkere enn den generelle børsutviklingen.

Smaker ikke godt
Likevel smaker det ikke godt av Gullvågs selvskryt. Utviklingen siden 2002 er en blanding av flaks og det faktum at selskapene ikke har oppført seg slik Gullvåg ønsker.

Den viktigste enkeltfaktoren er oljeprisen, som har tatt et historisk byks i perioden. Det kan neppe Gullvåg og Arbeiderpartiet få mye av æren for. Det spørs om Gullvåg hadde vært like høy i hatten hvis han måtte gjøre opp status i 1998, da oljeprisen falt mot 10 dollar og Oslo Børs ble halvert i verdi på et halvt år.

Dernest vil nok mange si seg enige i at bedrifter som Statoil, Telenor og Hydro de siste årene har vært profesjonelt og dyktig ledet av personer som vet at de må ta vanskelige valg for å skape verdier.

Det kan Gullvåg og Arbeiderpartiet i alle fall ikke ta æren for.

Mer politikk, mindre butikk
La oss ta Telenor. Selskapets gunstige utvikling kommer i stor grad fordi ledelsen har kuttet ned på virksomheter som den teknologiske utviklingen har løpt fra, og satset hardt på ny teknologi og nye markeder, for eksempel mobiltelefoni i vekstmarkeder i Asia og Øst-Europa.

Dette har Gullvåg vært helt uenig i. Han har gått så langt som til å kreve at Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og styret får sparken på grunn av det planlagte salget av Opplysningen 1881.

– Vi må få inn folk i styret som tar et bredere samfunnsansvar. Telenor skal være en motor i å utvikle teletjenester og infrastruktur i Norge, men dagens ledelse ser ut til å ha fokus utenfor landets grenser, sa Gullvåg i mars til Dagsavisen.

Han vil altså at Telenor skal drive mindre butikk og mer distriktspolitikk.

Vil ha politisk styrte ledere
Gullvåg er ikke alene i Arbeiderpartiet stortingsgruppe om å kreve sjefer sparket, salg omgjort og nedleggelser stanset. Flere storselskaper på Oslo Børs har fått klar beskjed fra Arbeiderparti-representanter om at de i større grad bør styre butikken etter politiske signaler.

Heldigvis har Gullvåg & Co. ikke fått merkbart gjennomslag ennå.

En viktig grunn til den gunstige kursutviklingen for de delvis statseide selskapene er nettopp at aksjemarkedets frykt for at politisk innblanding og overstyring - i Arbeiderpartiet kalt næringspolitikk - i praksis er blitt gjort til skamme, enn så lenge. Alt snakket om ny næringspoltikk er til nå stort sett blitt med næringsretorikk.

Det skal Gullvåg og hans meningsfeller ikke ha den minste smule av æren for.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Oljeboblen som sprakk
En afrikansk tragedie
Høyre-katastrofen
Berlin-mur mot Fredriksen?
Tror ansatte-aksjer gir kursfall
Svikter sekstimersdagen
Analytikere trenger regnehjelp
Jeg, en idiot
Ikke hør på finansselgerne!
Trikser dyr mat billig
Oljemesse i eksosdis
Stordalen, her er 1. mai-talen din!
Blir vi nyskapende av oljepenger?
Atomkraft? OK da!
Vive la différence!
Svenskevits i kraftmarkedet
Er de rødgrønne bra for børsen?
Kan ikke bli verre enn Berlusconi
Hurra for oljefondet!
Selg SAS!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.