*Nettavisen* Nyheter.

Uff, det går bra ett år til

Dommedagsprofeter som venter på at verdensøkonomien skal kollapse, må smøre seg med tålmodighet.

12.04.07 07:23

(NA24-KOMMENTAR): Det internasjonale pengefondet IMFs siste økonomiske prognoser ble presentert onsdag og viser at vi går mot et nytt sterkt år for verdensøkonomien, spesielt for de fattigere landene.

Dermed må nok globaliseringsmotstanderne fortsette med sine talltriks for å få terrenget til å stemme med det dystre kartet.

I siste utgave av IMFs World Economic Outlook fastholdes spådommen om en vekst for verdensøkonomien på 4,9 prosent for 2007. Den største enkeltendringen i forhold til anslagene sist høst er at veksten i USA er nedjustert fra 2,9 til 2,2 prosent. Dette er kompensert med generelt høyere vekst i Europa, Asia, Afrika og Latin-Amerika.

Veksten i utviklingsland ventes å bli 7,5 prosent i 2007, mot et anslag på 7,2 prosent i høst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Når det gjelder 2006 er den globale veksten nå anslått til 5,4 prosent, mot et anslag på 5,1 prosent sist høst. For 2008 anslår IMF den samme veksten som i 2007: 4,9 prosent.

Merk at alle disse tallene er justert for kjøpekraft i ulike land. Bruker man markedskurser på valuta blir den globale veksten 3,9 prosent i 2006, 3,4 prosent i 2007 og 3,5 prosent i 2008.

Vekst i u-land
To ting er påfallende. For det første har veksten i verdensøkonomien de siste årene både vært høy og stabil. For det andre har veksten vært drevet av ikke-vestlige land. Kina bidrar kraftig, men også andre deler av Asia. Afrika har hengt etter, men også dette kontinentet bidrar nå til å trekke opp snittveksten i verden.

Slik jeg ser det er det ingen tvil om at dette er et resultat av globalisering og økt utbredelse av markedsøkonomi. Dette gjør at en stor del av verdens befolkning nå kan selge sin arbeidskraft på et internasjonalt marked, hvor den har en mye høyere pris enn da den var innestengt bak politiske, fysiske og handelsmessige murer.

Andre faktorer har også bidratt: Bedre kommunikasjonsteknologi (spesielt internett) forenkler handel og investeringer. Bedre makroøkonomisk styring og mer likvide finansmarkeder øker viljen til å investere i utviklingsland.

Snart går det nok dårlig
Selvsagt gjenstår det enorme utfordringer, for eksempel når det gjelder helse, utdanning, fattigdom og miljø. Men jeg tror økonomisk vekst, spesielt i u-land er en forusetning for å løse slike problemer. Å kvele verdensøkonomien med proteksjonisme løser ingenting.

Hvis IMFs prognose slår til, vil den globale økonomien i 2008 gå inn i sitt sjette år på rad med solid vekst anført av utviklingslandene. Vi opplever faktisk en historisk fremgangsperiode.

Likevel har jeg ingen illusjoner om at globaliseringsmotstanderne skal slutte med sin svartmaling. Og venter man lenge nok, vil økonomien bremse opp, og venstresidens gråtekoner får bedre tider.

Den som venter på noe dårlig, venter ikke forgjeves.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Renten skal opp
Grønn øy på grønn gren
Lønnsomt for bybønder
Jeg, en lånehai
Veien til uføretrygd
Nøytron-Svein og den tomme banken
Norge, det nye Sverige?
Kronen er TV-stjerne i USA
Feite og lure femtiåringer
Erna Solbergs rentekjappis

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.