RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uff, mindre byråkrati

Foto: David Lewis (Scanpix/Reuters)
Sist oppdatert:
Det blir stadig enklere å drive bedrifter i verden. Men enkelte står heldigvis mot presset.

(NA24-KOMMENTAR): Motstandere av markedsøkonomi og nyliberalisme kan glede seg over at det fortsatt er svært vanskelig å drive privat profittjag i en rekke land i verden, spesielt i Afrika. Det viser den siste utgaven av Verdensbankens årlige undersøkelse «Doing Business».

Det er spesielt afrikanske land som skiller seg ut med fantastisk tungrodde systemer. I utfattige Guinea-Bissau kreves det 17 prosedyrer og 233 dager å få etablert en bedrift. I Australia må man gjennom to prosedyrer, og det tar to dager.

Hvor enkelt det er å starte en næringsvirksomhet er imidlertid bare én faktor. Man har også vurdert hvor lett det er å skaffe nødvendige godkjennelser, gjøre ansettelser, registrere eiendom, skaffe lån, beskytte investeringer, betale skatt, eksportere og importere, overholde kontrakter og legge ned virksomheter.

Verst i Afrika
Basert på denne samleindeksen, er Singapore det enkleste landet for næringslivet, fulgt av New Zealand og USA. De nordiske landene scorer også høyt. Norge kommer på 11. plass, mot niendeplass i fjor. Det er 178 land på listen.

Verst er næringslivsklimaet i Burundi, Republikken Kongo, Guinea-Bissau, Den sentralafrikanske republikk og Den demokratiske republikken Kongo (tidligere Zaire).

Hadde det ikke vært for at Venezuela er på full fart mot bunnen av listen, ville dette vært et rent Afrika-mesterskap i næringslivsfiendtlighet. Det skal imildertid nevnes at en del land ikke er med på rangeringen, for eksempel Cuba og Nord-Korea.

Positiv tendens
Venezuela er imidlertid et unntak. Den generelle trenden går helt klart i motsatt retning.

Det er langt flere tilfeller av forbedring enn forverring på oversikten. Spesielt kraftig har liberaliseringen vært i Øst-Europa og Sentral-Asia. De tidligere Sovjet-republikkene Estland og Georgia ligger nå helt oppe på henholdsvis 17. og 18. plass, foran land som Belgia, Tyskland og Nederland.

Det enkeltlandet som har gjort størst fremskritt er imidlertid Egypt. Det er for eksempel blitt billigere å etablere bedrifter og enklere å få import og eksport over grensen.

Andre land som har gjort omfattende reformer i det siste er Kroatia, Ghana, Republikken Makedonia, Georgia, Colombia, Saudi-Arabia, Kenya, Kina, Bulgaria og India.

Et interessant tegn i tiden: Skagenfondene, som har hatt stor suksess med sine aksjeinvesteringer i vekstøkonomier, begynner nå også å se på muligheter i Afrika.

Så selv om venstresiden kan sette sin lit til Venezuela og Hugo Chavez, er den generelle tendensen at det blir enklere å drive næringsvirksomhet i verden.

Perspektivene er selvsagt skremmende. Hvordan skal det gå med Guinea-Bissau hvis det ikke lenger skal ta åtte måneder å starte en kiosk?

Are Slettan er tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Sur melkemangel
Krise, krise, rekord
Refser kokker, skjermer lærere
Energispareministeren
Nå er det Kristins tur
Stemmer på billigsalg
Moro med Bush
Rentehopp eller rentetopp?
Bondeleder: - Kutt landbruksstøtten
Så ble Kjær kjær

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere